Macron’a suikast planı soruşturmasında yeni gözaltı 

Fransa’da iki yıl önce Cumhurbaşkanı Macron’a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında dün de emekli bir hasta bakıcının gözaltına alındığı duyuruldu. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik Eylül 2018’de suikast planladıkları iddiasıyla gözaltına alınan bazı kişilerle başlayan soruşturmada şimdiye kadar 11 kişinin adı geçiyor.

Aşırı sağcı bir gruba üye oldukları belirtilen bu kişilerden sonuncusunun emekli bir hasta bakıcı olduğu öğrenildi. 

‘Barjols Grubu’ olarak adlandırılan grubun üyelerinin Macron’a karşı ‘darbe’ planladıkları iddia edilse de, soruşturmada henüz ciddi manada bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Kimi üyelerinin psikiyatrik sorunu olduğu veya bu yönde soruşturmacıları yanıltmaya çalıştığı tahmin edilen grubun yönlendiricilerinden olduğu tahmin edilen Delphine T adlı hasta bakıcının sorgu hakiminin emriyle gözaltına alındığı bilgisi verildi. 

Fransa İç Güvenlik Genel Direktörlüğü (DGSI) tarafından takip altında olan aşırı sağcıların özellikle son haftalarda artan radikal İslamcı katliamlar nedeniyle harekete geçebileceğinden de endişe ediliyor. 

Eylül 2018’de Macron’a suikast planladıkları iddiasıyla gözaltına alınan aşırı sağcı grup üyelerinden dördü hakkında dava açılmıştı. Geçtiğimiz yıl ise aynı grupla bağlantılı olduğu gerekçesiyle iki kişi daha cezaevine konulmuştu.