Macron Cezayir Savaşı arşivlerine erişimi kolaylaştırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir Savaşı sayfasını kapatmak amacıyla bir jest daha yaparak, 1971 öncesi arşivlere erişimi kolaylaştırma kararı aldı.

Elysée Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Emmanuel Macron çarşamba gününden itibaren 50 yıldan eski gizli arşivlere, özellikle de Cezayir Savaşı ile ilgili arşivlere erişimi kolaylaştırmayı hızlandıracak.

Cezayir Savaşı bir süredir yeniden gündemde yer alıyor, bu nedenler arşivlere ilişkin karar ilgiyle karşılanıyor.

Tarihçilere göre son Fransız askeri, 1970 sonundaki bağımsızlıktan sonra ya da en geç 1971 başında Cezayir’den ayrıldı.

Bu karardan bir hafta önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1957 yılındaki Cezayir savaşı sırasında Cezayirli yönetici ve avukat Ali Boumendjel’in Fransız ordusu tarafından işkence edilerek katledildiğini ülkesi adına resmen kabul etmişti.

Bu jest de tarihçi Benjamin Stora’nın Cezayir savaşı ve sömürgecilik üzerine raporunda yer alan talepler çerçevesinde gerçekleşti. Hükümet sözkonusu rapor ve bazı jestlerle Cezayir savaşının yarattığı gerilimleri çözmeyi amaçlıyor.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Boumendjel için “Cezayir savaşının ortasında, Fransız ordusu tarafından tutuklandı, gizli bir yere konuldu, işkence edildi ve 23 Mart 1957’de katledildi. 2000 yılında Paul Aussaresses (Cezayir’deki eski istihbarat servisleri sorumlusu) kenti astlarından birine onu öldürmesini ve intihar süsü verilmesini emrettiğini itiraf etti” denildi.

Ancak halen de hükümetin gündeminde özür ve pişmanlık yok. Sembolik eylemlerle süreç devam ediyor.

Benjamin Stora, Temmuz ayında Emmanuel Macron tarafından "sömürgeleştirme ve Cezayir savaşı anısına Fransa'da kaydedilen ilerlemenin adil ve kesin bir envanterini hazırlamak" için görevlendirilmişti.  1962’de sona eren bu savaş halen milyonlarca Cezayirlinin hafızasında çok acı bir dönem olarak yerini koruyor.