Macron’dan NATO’ya ‘Türkiye’ eleştirisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin ittifaklarının zararına tek başına hareket etmesini bir kez daha eleştirerek, NATO’dan “daha büyük bir uyum” göstermesini istedi.

14 Haziran’da yapılacak NATO zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Paris ziyaretinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi.

Görüşme ardından Elysée Sarayı’nda bir açıklama yapan Macron, “Müttefikler arasındaki dayanışma, sadece değişken geometriye sahip bir kelime değildir. Birbirlerine karşı görevleri, sorumlulukları ifade eder. Müttefiklerin her birinin uluslararası hukuka ve açık davranış kurallarına saygı göstermesi gerektiğini ifade eder” dedi.

Macron, “Bu da diğer ittifaklarının çıkarları ile çelişkili ulusal çıkarları gözetmemeyi gerektirir” derken, Türk devletinin son yıllarda “Suriye, Doğu Akdeniz, Libya, Kafkasya ve silahlanma sistemleri üzerine uyumsuzluk” konusundaki davranışlarını hatırlattı.

Macron, daha önce de Türkiye’nin saldırıları ve NATO’daki rolüne ilişkin eleştirilerde bulunmuştu. Ağustos 2020’de Paris Match dergisine bir mülakat veren Macron, Türk devletinin izlediği politikanın "istikrarsızlık faktörü" olduğu ve "Avrupa çıkarları ile uyuşmadığını" belirtmiş, Erdoğan'ın "milliyetçilik ve islamcılık" karışımlı "yayılmacı" bir politika izlediğini kaydetmişti.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırıları ardından Kasım 2019’da da bir açıklama yapan Macron, NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiği tepkisinde bulunmuştu.

AVRUPA’NIN SAVUNMA ALANINA EGEMENLİĞİNE VURGU YAPTI

Fransa Cumhurbaşkanı, Stoltenberg ile görüşmesi ardından ayrıca bir kez daha, bazılarının NATO pahasına olacağı endişesine rağmen, savunma konularında daha fazla Avrupa egemenliği talebinde bulundu.

Macron, “Bazılarının bunu rekabet açısından, sıfır toplamlı oyun olarak görmek istediğini biliyorum. Bu yazılımın modası geçmiş olduğuna ve Avrupalıların çabalarının Amerikalı müttefiklerimizin çabalarına ek olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Jens Stoltenberg ise gelecek zirvenin Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ittifakı güçlendirmek için “eşsiz bir fırsat” sunduğunu savundu.