Macron: Gelecekteki uçak gemileri nükleer olacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, askerler tarafından "Pang" olarak adlandırılan yeni kuşak uçak gemilerinin nükleer tahrikli olacağını açıkladı.

Emmanuel Macron, EDF'nin nükleer ısıtıcı üreticisi şubesi Framatome sanayisi bünyesinde bulunan Creusot'a düzenlediği ziyarette, "Askeri nükleer olmadan, sivil nükleer olmaz" iddiasında bulundu.

Twitter üzerinde aynı konuda bir açıklama yapan Macron, "Stratejik geleceğimiz de nükleer endüstriden geçiyor. Ülkemizi ve Donanmamızı donatacak gelecekteki uçak gemisinin, Charles de Gaulle gibi, nükleer tahrikli olmasına karar verdim" dedi.

Macron'un bahsettiği uçak gemisine henüz bir ad verilmedi. Geminin 2038'e doğru hizmete girmesi bekleniyor.

Savunma Bakanı Florence Parly'ye göre bu gemi mevcut Charles de Gaulle uçak gemisinden yaklaşık iki kat daha büyük olacak. Diğer bir ifadeyle 75 bin ton ağırlığında ve 305 metre uzunluğunda olacak.

Rafal savaş uçaklarını taşıma kapasiteli geminin aynı zamanda, yeni savaş uçağı projesi kapsamında öngörülen uçakları da taşıyabilecek. Gelecekteki savaş uçaklarının, 30 ton ağırlığında olacağı ifade ediliyor. Mevcut savaş uçakları 22 ila 24 ton olduğu belirtiliyor.

Yeni uçak gemisi, ABD tarafından geliştirilen ve USSGerald R. Ford gemisine yerleştirilen, elektromanyetik rampalara sahip olacak.

Gemide, 30 savaş uçağı, tüm hava koşullarında kullanılabilen gözetim uçakları ve helikopterler ile dronları taşıyacak.

Nükleer reaktör de yeni K22 modelinde olacak ve muhtemelen gelecekteki nükleer saldırı denizaltılarında da yer alacak.

Devlet, 2025yılına kadar çalışmaların ilk aşaması için 900 milyon euro yatırım yapacak. Bazı tahminlere göre geminin toplam maliyeti 5 milyar euro olacak.

Savunma Bakanı Parly, Le Point dergisine yaptığı açıklamada "Bu tarihidir. Fransa tarihinde ikinci kez nükleer bir uçak gemisi tasarımı başlatıyor" dedi.

Savunma Bakanlığı'na göre bugün dünya genelinde en az 15 uçak taşıyabilen 28 savaş gemisi bulunuyor. 2040 yılında bu sayının 36'ya çıkması bekleniyor. Bakanlık yetkilileri, "Bu araçların siyasi ağırlığı büyüktür, dünya giderek daha fazla bunlara sahip oluyor" dedi.