Macron, Merkel ve Johnson’dan ‘gerilimi düşürme’ çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Alman Başbakan Angela Merkel ve İngiliz mevkidaşı Boris Johnson, ABD ile İran arasındaki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Ortak bir açıklama yapan üç ülkenin yöneticisi, İran’ın “başta general Süleyman yönetimindeki Kudüs Gücü yoluyla olmak üzere bölgedeki negatif rolü” karşısında duydukları “endişeyi” ifade etti. Üç yönetici, tarafları “itidal ve sorumluluğa” çağırdı.

Macron, Merkel ve Johnson, İran’ın 2015’teki nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırlarını ortadan kaldırmasına da tepki gösterdi.

Üç ülkenin yöneticisi, “Özellikle İran’ı tüm şiddet eylemleri ve (nükleer) çoğalmadan uzak durmaya çağırıyoruz” derken, nükleer anlaşmadaki taahhütlere geri dönülmesini istedi.

Avrupalı yöneticiler ayrıca ABD ile İran arasındaki gerilimin Ortadoğu’da DAİŞ’e karşı mücadeleyi zan altına almaması gerektiğini belirtirken, “Aynı zamanda, öncelik olarak kalmaya devam eden DAİŞ’e karşı mücadeleye devam etme taahhüdümüzü yeniden vurguluyoruz. Bu açıdan koalisyonun korunması kati önemdedir” dedi.