Macron: Türkiye bu bölgede artık ortak değildir!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de artık bir ortak olmadığını belirterek, Türkiye'ye karşı ortak bir tutum belirlemeye çalışacaklarını vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin yedi güney ülkesiyle Korsika'da düzenlediği Med7 zirvesi öncesi Ajaccio'da bir basın toplantısı yaparak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Macron, bir gazetecinin Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin sorusu üzerine, "Kabul etmek gerekir ki Türkiye bu bölgede artık bir ortak değildir" dedi.

Macron, "Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat hükümeti ile, Yunanistan'ın meşru hakkını inkar ederek kabul edilemez anlaşmalar imzaladı. Türkiye, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik alanında kabul edilemez sondaj faaliyetleri var. Ayrıca büyük bir devlete yakışmayan provokasyonlarını arttırıyor" şeklinde konuştu.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Avrupa'nın kararlı olması gerektiğini ifade eden Macron, "Biz Avrupalılar, halk ve ulus olarak Türkiye'ye değil, bugün kabul edilemez davranışları olan Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetine karşı açık ve kararlı olmalıyız (...) Bizim kırmızı çizgilerimiz basittir: Tüm AB üyesi ülkelerin egemenliğine saygı, uluslararası hukuka saygı ve tüm tek taraflı eylemlerin mahkum edilmesi. Bizim niyetimiz gerilimden kaçınmaktır. Ama gerilimden kaçınmak pasiflik ve kabul değildir. Kırmızı çizgilerimiz de bahsettiğimdir (...) Bugün niyetlerini açıklamak Türkiye'nin elindedir" diye konuştu.

Med7 toplantısında bu durumu görüşeceklerini, "realist bir diyalogdan" yana olduklarını belirten Macron, "Ama taviz verilmeyecek ön koşullarla" diyerek, kırmızı çizgilere işaret etti.

Macron, "Avrupa düzeyinde de aynı netliğe sahip olmak istiyorum. Avrupa daha birleşik ve açık bir ses sahip olmalı" vurgusunda bulundu.

'TÜRKİYE'NİN PROVOKASYONLARINA KARŞI AB ÜYESİNİ DESTEKLEDİK'

Fransa'nın tutumuna da dikkat çeken Macron, şöyle noktaladı: "Gerilimi yükseltme tutumu değildir, çoğu kişi bizi Türkiye ile karşı karşıya getirmek istedik. Fransa hiç bir zaman bir ülkenin kara suları veya münhasır ekonomik alanda tek taraflı bir eylemde bulunmadı. Biz sadece Türkiye tarafından tek taraflı provokasyonlar ve eylemler geliştiğinde AB üyesi devletlere desteğimizi ortaya koyduk. Bu çok farklı bir şeydir. Biz sadece 'kırmızı çizgilerin' olduğunu söyledik"