Macron ve Erdoğan, NATO zirvesinden hemen önce görüşecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinden hemen önce baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Macron NATO’yu Türkiye konusunda netliğe çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron perşembe günü yaptığı açıklamada, pazartesi günü başlayacak NATO zirvesinden hemen önce Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi.

AFP’nin Macron’un çevresine dayandırdığı haberine göre görüşme Brüksel’de gerçekleşecek ancak görüşmenin kesin saati açıklanmadı.

Macron, görüşme öncesi yaptığı açıklamada “Aynı örgüte üye olduğunuzda birlikte çalışabilirliğe izin vermeyen teçhizat almaya karar veremezsiniz, kurduğunuz koalisyonların çıkarlarına aykırı tek taraflı operasyonlar yürütmeye karar veremezsiniz” dedi.

Bu konuda Türkiye ile “açıklık” isteyen Macron, daha geniş anlamda NATO'ya "stratejik yeniden yapılanma" ve "müttefikler arasındaki ilişkiler için net bir çerçeve çizme" çağrısında bulundu ve "çözülmemiş" "tutarsızlıklara" işaret etti.

NATO zirvesinin Avrupa kıtasında güvenlik sorunları üzerine odaklanması bekleniyor. Macron, 18 ay önce Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları sırasında yaptığı bir açıklamada NATO’nun “beyin ölümünün” gerçekleştiğini belirtmişti.

Türk devleti ile Fransa arasındaki gerilimler özellikle Doğu Akdeniz’de kristalleşti. Fransa, Türk devletinin yasadışı gaz çıkarma faaliyetleri karşısında Atina’nın yanında yer alarak bölgeye savaş gemileri gönderdi. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgalleri, Libya krizindeki açık rolü ve son olarak Yukarı Karabağ’ın işgalindeki rolü nedeniyle Fransa ile gergin ilişkilere sahip.

-