Macron yine vaatler sıraladı, yine ikna etmekten uzak

Fransa’da bir aya yakın bir süredir devam eden Sarı Yelekliler eylemleri karşısında bir kez daha geri adım atan Cumhurbaşkanı Macron, yine zenginleri gözetmeyi unutmadığı yeni vaatleriyle de milyonların öfkesini durduramayacağa benziyor.

17 Kasım’da akaryakıt vergilerine karşı başlayan ve giderek on yıllardır süren yanlış ekonomik ve sosyal politikalara karşı isyan halini alan Sarı Yelekliler eyleminde geçtiğimiz hafta sonu da oldukça yoğun şiddet eylemleri yaşanmıştı.

Şimdiden ülke ekonomisinin 0,1 puan daha az büyümesine yol açacağı tahmin edilen eylemlerin önünü almak isteyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu akşam yaptığı konuşmayla bazı vaatleri daha sıraladı.

EYLEMLERİN HAKLILIĞINI VE ÖFKEYİ KABUL ETTİ

Televizyonlarda canlı yayınlanan konuşmasında Sarı Yelekliler eylemlerinin haklılığına vurgu yapan Macron, her Cumartesi yaşanan ve başta Paris’te yoğunlaşan çatışmaların da taleplere gölge düşürdüğünü savundu. Artık ülkede ‘huzur ve düzenin’ geri gelmesini isteyen Macron, kendisinin de toplumun birçok kesimini üzen açıklamaları olduğunu kabul etti. “Bir öfkenin olduğunu unutmadım” diyen Macron, buna rağmen güvenlik güçleri veya birçok ticarethaneye yönelik saldırıların haksız olduğunu söyledi.

Eylemcilerin taleplerine dikkat çeken Macron, bu amaçla bir dizi vaadi de sıraladı. Macron, ülkede ‘ekonomik ve sosyal olağanüstü hal’ ilan ettiğini söylerken, çalışanların emekleriyle ‘onurlu yaşamı’ için çaba sarfedeceğini iddia etti.

YENİ VAATLER NELER?

Halen net 1185 euro civarında olan asgari ücretin 100 euro arttırılması sözü veren Macron, bunun maliyetinin işverene yansıtılmayacağını belirtti. Önümüzdeki yıldan itibaren fazla mesai saatlerinin sigorta primi ve vergiden muaf olacağını duyuran Macron, işverenlerin yıl sonu primi ödemeleri halinde bunun da vergiden muaf olacağını söyledi.

Ülkedeki milyonlarca emekliye getirilen CSG adlı ek katkı sigortası primlerinin haksız olduğunu itiraf eden Macron, 2 bin euronun altındaki emekli maaşlarının 2019 yılı için ek CSG primlerinden muaf tutulacağını ilan etti.

Ancak Macron, Sarı Yelekliler’in yanı sıra ülkedeki dar ve orta gelirli on milyonların tepkisini çeken ISF adlı zenginlik vergisinin geri getirilmeyeceğinde ısrarcı. Macron, 1,3 milyon euronun üzerinde serveti olanların ödediği vergiyi geri getirmeleri halinde hükümetin ‘zayıflayacağı’ iddiasında bulundu. Macron, bu vergiyi kaldırarak yüz binlerce zengine her yıl en az 5 milyar euro vergi kıyağı getirirken, bu açığı kapatmak için sosyal yardımları kısma veya zamları dondurma yoluna gitmişti.

Ancak Macron’un vaatlerinin başta Sarı Yelekliler olmak üzere birçok kesimi tatmin etmekten uzak olduğu yorumları yapılıyor. Macron, son olarak eylemlerin başlamasına neden olan 2019’daki ek akaryakıt vergilerini geri çektiğini duyurmuş, ancak Sarı Yelekliler dahil milyonları ikna edememişti.