Almanya imam eğitimine başladı

Almanya, dışarıda ithal edilen imamların sayısını sınırlandırmak için ilk mesleki imam eğitimini başlattı. Bu eğitimin hedeflerinden biri imamları Türk devletinin etkisinden çıkarmak olarak değerlendiriliyor.

Ülkenin kuzey batısındaki Onabrück’te İslam Koleji tarafından sağlanan iki yıllık kursa 40 dolayında kadın ve erkek kaydoldu.

İlk kurslar pazartesi günü başladı. Resmi açılış bu salı günü yapılıyor.  Dersler için Mısır’dan elde edilen 12 bin ciltlik geniş bir kütüphane kullanılacak.

5,3 ile 5,6 milyon arasında Müslümanın yaşadığı ülkede bu sayı, nüfusun yüzde 6,4 ila yüzde 6,7’sine denk geliyor. Bu nedenle İslam’ın ülkedeki yeri sürekli tartışma konusu oluyor. İmam eğitimini Federal Devlet ile özellikle Aşağı Saksonya Eyaleti mali olarak destekliyor.

Bugüne kadar Almanya’daki imamların büyük çoğunluğu başta Türkiye olmak üzere kendi köken ülkeleri tarafından eğitildi ve finanse edildi.

Yaklaşık 2500 imamın yarısı Türk Diyanet Bakanlığı’na bağlı DITIB’e bağlı olarak görev yapıyor. 900 dolayında cami bu organizasyon tarafından yönetiliyor.

Diğer imamların yüzde 80 ila 90’ı Kuzey Afrika, Arnavutluk ve eski Yugoslavya’dan geliyor.

İmamlar genellikle görev yaptıkları ülkelerin dillerini de bilmiyor. Türk devletine bağlı imamlar ve camiler de sık sık casusluk ve suçluların örgütlenme merkezleri olarak suçlanıyor. Almanya’da konuda soruşturmalar da yürütüldü. Ancak sonuçlandırılmadı. Diyanet’e bağlı kurumlar, Türk hükümetinin Avrupa’ya nüfuz etmek için kullandığı önemli araçlar arasında yer alıyor.