Maduro: AB yaptırımları bizi güldürüyor

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların kendilerini “güldürdüğünü” iddia etti.

Devlet Başkanı Maduro, işkence yapmakla suçlanan güvenlik güçlerine mensup yedi kişiye yönelik yaptırımlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Maduro, “Avrupa Birliği’nin yaptırımlarının benim açımdan pek önemi yok, bizi güldürüyor çünkü onları çıkışı olmayan bir yola koyuyor ve Donald Trump’ın Venezuela’ya karşı başarısız olan politikasındaki çirkefliğe sokuyor” dedi.

Avrupa Birliği, Cuma günü Venezuela güvenlik güçleri ve istihbarat servislerine mensup yedi kişi hakkında, özellikle işkence suçlamasıyla yaptırım uyguladı. Bunlardan dördü 29 Haziran’da Rafael Acosta isimli bir subayın cezaevinde ölümüyle ilişkili olmakla suçlanıyor.

Salı günü Venezuelalı iki asker, sözkonusu subayın ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ölen asker, Maduro’ya karşı askeri darbe teşebbüsüne katılmaktan tutuklu bulunuyordu.

Venezuela, 2017 yılında AB’nin yaptırım uyguladığı ilk Latin Amerika ülkesi oldu. AB, silah ambargosunun yasıra 2018 yılında rejimin 18 üyesine karşı yaptırım kararı almıştı.

Venezuela aynı zamanda ABD’deki Donald Trump yönetiminin petrol sektörüne yönelik ambargo başta olmak üzere çok sayıda ekonomik yaptırımlarının hedefi oldu. Washington bir çok kez Venezuela’da askeri darbe örgütlemekle de suçlandı. Kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden sağcı Juan Guaido da ABD başta olmak üzere 50 dolayında devlet tarafından tanındı.