Maduro: Biden yönetimiyle diyaloğa hazırız

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’de başkanlığa seçilen Joe Biden ve yönetimiyle diyalog geliştirmeye hazır olduklarını duyurdu.

2015 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri (ABD) destekli sağ muhalefetin hedefinde olan Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ilişkilerdeki gerginliğin azaltılmasından yana olduklarını söyledi.

Başkent Caracas’ta bir basın konferansında konuşan Maduro, “ABD yöneticileriyle diyalog ve saygı ilişkisi kurma konusunda her zaman hazırdık ve hazır olmaya devam edeceğiz” dedi. ABD ile iletişim kanallarını açmak istediklerini vurgulayan Maduro, öncelikli olarak Joe Biden ve hükümetinin göreve başlamasını bekleyeceklerini kaydetti.

Maduro, “Joe Biden hükümetinin yerleşmesini, düşünmek için zamanı olmasını ve Venezuela ile ABD arasında iletişim ve diyalog imkanlarının oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

2017 başında görevi devralan Donald Trump’ın Venezuela politikasının ‘acı bir şekilde’ başarısızlığa uğradığını söyleyen Maduro, yeni yönetimin kendisini ‘diktatör’ olarak nitelendiren Trump benzeri bir politikada ısrar etmemesini umduğunu da sözlerine ekledi.

İki ülke arasındaki ilişkiler 2015 yılında Venezuela’da yapılan ve sağ muhalefetin galip geldiği parlamento seçimlerinden sonra gerilmeye başlamıştı. Maduro ise, sonrasında bu parlamentoyu by-pass ederek yeni bir kurucu meclis oluşturmuştu.

ABD, 2018’de yapılan ve Maduro’nun yeniden kazandığı devlet başkanlığı seçimlerini tanımamış, sağcı muhalif Juan Guaido’yu ülkenin lideri olarak tanımaya gitmişti. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 50 kadar ülkenin destek verdiği Guaido’nun ‘demokrasinin yeniden kurulması için’ Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak desteklediklerini söylemişti.