Maduro genel seçimlere gitmeye hazır

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki Meclisi belirleyecek bir genel seçime ve muhalefet ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı ancak yeni bir başkanlık seçimini reddetti.

Rus haber ajansı RIA’ya konuşan Maduro, “Genel seçimleri daha erken yapmam çok iyi olur. Bu, çok iyi bir siyasi tartışma biçimi, halk oylaması ile iyi bir çözüm olur” dedi.

Buna karşın başkanlık seçimlerinin 10 ay önce gerçekleştiğini söyleyen Maduro, “Dünyada hiç kimseden ültimatom kabul etmeyeceğiz, şantaj kabul etmeyeceğiz. Venezuela’da başkanlık seçimleri yapıldı ve eğer emperyalistler yeni seçimler istiyorsa, 2025’i beklesinler” diye ekledi.

Venezuela Başkanı Maduro, “Venezuela’nın iyiliği için, barış ve geleceği için muhalefet ile görüşme masasına oturmaya hazırım” diye konuştu.

ABD destekli sağcı muhalefet ise bu Çarşamba günü orduyu da yanına çekmek için sokaklara çıkmayı planlıyor. Muhalefet, ordunun kendisini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu tanımasını istiyor.

Maduro ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile de ABD veya Venezuela’da, onun istediği herhangi bir yerde kamuoyu önünde görüşmeye hazır olduğunu da söyledi.

Ancak bunun mevcut durumda “zor” olduğunu ifade ede eden Maduro, özellikle Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un “Trump’a diyalogu yasakladığına” dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de desteğinden dolayı teşekkür eden Maduro, Venezuela’nın her ay Rus ordusundan “dünyanın en modern silahlarını” almaya devam ettiğini belirtti.

32 milyon nüfuslu Venezuela, ağır bir ekonomik ve siyasi kriz yaşıyor. Bir yanda ABD’nin ambargosu ve desteklediği sağcı muhalefet, diğer yandan kötü yönetim nedeniyle ağır eleştiriler alan sosyalist bir iktidar var. Sağcı muhalefetin darbe girişimleri nedeniyle kriz derinleşirken, bir çözüm bulunmaması halinde, dünyanın en şiddetli toplumsal krizlerinden birinin yaşanacağı uyarısı yapılıyor. ABD başta olmak üzere çok sayıda Batılı iktidar ve Latin Amerika ülkesi, Guaido darbesini destekliyor.