Mali’de 3 ayda insan hakları ihlallerinde ciddi bir artış yaşandı

Mali’de insan haklarına ilişkin hazırlanan 3 aylık raporda 1 Nisan’dan 30 Haziran’a kadar ülke genelinde insan hakları ihlallerinde yüzde 25’lik bir artış yaşandığı belirtildi.

Minusma, dün, Mali’deki insan hakları ihlallerine yönelik 3 aylık süreyi kapsayan bir rapor yayınladı. Birleşmiş Milletler’in Mali’deki misyonu olan Minusma, 1 Nisan’dan 30 Haziran’a kadar ülkede insan hakları ihlallerinde yüzde 25 oranında bir artış yaşandığına dikkat çekti.

527 sivilin öldürüldüğü, kaçırıldığı ya da kaybolduğu dile gelen raporda bu oranın önceki üç aylık zamana göre yüzde 25’lik bir artış olduğunu belirtti.

Hak ihlallerinin de ülkenin orta kesimindeki Douentza, Djenne, Bandiagara, Niono, Mopti, Ségou et Koro kentleri ile daha az tedbir alınmış olan kuzeydeki Gao et Ansongo kentleri olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca aşırı şiddetlerin uygulandığı bölgeler olduğu da dile getiriliyor. Bu bölgeler ise Burkina Faso ile sınır olan Koutiala et Sikasso gibi kentler olduğu da belirtiliyor.

Minusma raporunda bu şiddetin DAİŞ’in bu bölgedeki uzantısı olan Aqmi’den kaynağını aldığını da vurgularken, bölgedeki kabilelerin de şiddet uyguladığını kaydediyor.

Söz konusu saldırı biçimleri olarak ise cinayetler, patlayıcıların yerleştirilmesi ve insan kaçırma şeklinde sıralanırken, hedeflenen bölgelerin ise okullar, öğretmen ve öğrenci aileleri olduğuna da işaret ediyor.

Mali ordusunun da halka yönelik şiddet uyguladığı kaydedilen raporda bölgedeki ve uluslararası güç askerlerinin de şiddet uygulayanlar sıralamasında yer aldığı belirtiliyor.