Mali'de askeri darbe

Mali'de askerler Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı tutukladı, Cumhurbaşkanı istifa etti, hükümet ve parlamento feshedildi.

Salı günü başkent Bamako çevresindeki Kati askeri kampında silah sesleri duyulduktan sonra kamp ele geçirildi.

2012 yılında da aynı kışlada dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Touré'ye karşı asker darbe başlamıştı.

AFP ve Le Figaro'ya göre Kati hastanesindeki bir doktor, "Bu sabah (Salı günü) öfkeli askerler kati kampında silahları aldı ve havaya ateş açtı. Sayıları çok fazlaydı ve çok öfkelilerdi" dedi.

Günün sonunda askerler Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ve Başbakan Boubou Cissé'yi tutukladıklarını duyurdu.

Her iki yönetici ayaklanan askerler tarafından Kati'de zırhlı araçlara bindirildi.

Gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Keita istifa ederek, kan dökülmemesi için orduya uymaktan başka seçeneğinin olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca parlamento ve hükümetin feshini de canlı yayında duyurdu.

Daha sonra iktidarı ele geçiren askerler sivil bir siyasi geçiş hayata geçireceklerini bildirdi. Bu geçiş hükümetinin makul sürede seçimlere gitmesi gerektiği belirtildi.

ORTM kamu televizyonunda açıklama yapan askerler, "Biz, Halkın Selameti İçin Ulusal Komite bünyesinde toplanan yurtsever güçler, halkımız ve tarih karşısında sorumluluklarımıza sahip çıkmaya karar verdik" dedi.

Açıklamada, "Ülkemiz Mali, kaderinden sorumlu insanlar nedeniyle günden güne kaosa, anarşiye ve güvenliksiz bir ortama sürükleniyor" denildi.

Darbeci askerler, siyasetçileri "adam kayırma", "devlet işlerine aile işlerini karıştırma", "dalavere, hırsızlık ve keyfiyetçilik"le suçlarken adalet ve eğitimdeki sorunlara da dikkat çekti. Bununla birlikte köylerde son yıllarda yaşanan katliamlar ile "terörizm ve aşırılıkçılığa" tepki gösterildi.

Afrika Birliği Salı akşamı yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı'nı serbest bırakmaya çağırırken Avrupa Birliği "darbe teşebbüsünü" kınadı. Fransa da bir kınama açıklaması yaptı. Fransa'nin başta Mali'de olmak üzere Sahil bölgesinde 5 bin 100 dolayında askeri bulunuyor.