Mali’de darbe: Askerlerin göreve getirdiği siyasetçileri askerler kışlada tutuyor

Mali’de hükümetin kurulması ardından geçiş döneminde görev yapan devlet başkanı ile başbakan 8 ay önce darbe yapan askerler tarafından zorla başkent Bamako yakınlarındaki bir kışlaya götürüldü.

Mali’de hükümetin kurulması ardından geçiş sürecinde devlet başkanlığı görevine geçen yıl darbe yapan askerler tarafından getirilen Bah Ndaw ile başbakanlık görevine getirilen Moktar Ouane başkent Bomako yakınlarındaki Kati kışlasına zorla götürüldü.

İsmini vermek istemeyen bir askeri yetkili devlet başkanı ve başbakanın Kati kışlasında olduğunu aktardı. Savunma Bakanı Süleyman Dukur’un da aynı kışlada olduğu da belirtiliyor.

Mali’nin seçilmiş devlet başkanı İbrahim Bubakar Keita da 18 Ağustos 2020’de darbeci albaylar tarafından aynı kışlaya götürülerek istifası duyurulmuştu. Aynı albayların 8 ay sonra kendi görevlendirdikleri siyasetçileri tutuklamış oluyor.

Albaylar 18 Ağustos 2020’den bu yana geçiş hükümeti kurarak, devlet başkanlığına emekli asker Ban Ndaw ile başbakanlığa ise sivil olan Moktar Ouane’yi getirmişti. Uluslararası baskılar sonucunda askerler 18 aylık bir süre zarfında yeni seçilmişlere iktidarı devretme sözü vermişti.

Tepkiler sonucunda başbakan Ouane 10 gün önce istifa etmişti, ancak devlet başkanı Ndaw, hükümeti yeniden kurma görevini Ouane’ye vermişti.

Yeni hükümetteki en büyük tartışma konusu ise askerlere verilecek yer idi. Çünkü darbeci albaylar son dönemlerde Moktar Ouane’nin tercihlerinden memnun değildi.

Yeni hükümette de askerler savunma, güvenlik, bölgesel yönetim ve ulusal barış bakanlığını elinde tutuyordu.

France 24’e konuşan siyasetçi Bassirou Ben Doumbia şu anda ülkede yaşanan sorunların kaynağında başbakan Ouane’nin istifası ve ardından yaşanan gelişmelerde görüşlerine baş vurulmamasının yattığını belirtti.