Mali’de El Kaide 130’u aşkın sivili katletti

Mali’nin merkezinde El Kaide tarafından düzenlendiği belirtilen saldırılarda 130’u aşkın sivil katledildi.

Mali’de ülkenin tanık olduğu en ağır katliamlardan biri yaşandı. Yerel seçilmişler silahlı kişiler tarafından Diallassagou ve çevresindeki yerleşim birimlerinde sistematik katliam sahneleri ile karşılaştıklarını bildirdi.

AFP’nin haberine göre adını vermek istemeyen bir yerel seçilmiş Bamako’da yaptığı açıklamada “Yakınlarımızı, abilerimizi, amcalarımızı kaybettik. Materyaller imha edildi, hayvanlar, kıyafetler, her şey çalındı” dedi.

Diallassagou, Bankass çevresindeki en zengin kasaba olarak biliniyor. Hükümet Pazartesi günü yaptığı açıklamada El Kaide bağlantılı Pöller etnik grubundan vaiz Amadu Kuffa’nın Ketiba Macina tarafından 132 kişinin katledildiğini bildirdi.

Bankass’ta merkezi bulunan bir partinin başkanı olan Nuhum Togo, öldürülenlerin sayısının daha yüksek olduğuna işaret etti.

Ağustos 2020’den bu yana iktidarda olan askeri cuntanın şefi Asimi Goyta, üç günlük ulusal yas ilan etti.

Ketiba Macina’nın 2015’te ülkenin merkezine ortaya çıkışından bu yana bölge bu grubun saldırıları, kendilerini öz savunma grupları olarak ilan eden yerel milislerin hareketleri ve etnik gruplar arasındaki misillemelerle gündeme geliyor.

Bölgenin büyük bir bölümü merkezi devletin kontrolünden çıkmış durumda. 23 Mart 2019’da Ogossagu köyünde pöller etnik grubundan 160’ı aşkın sivil katledilmişti.

Genel anlamda 2012’de ülkenin kuzeyinde bağımsızlıkçıların ayaklanması ve cihatçıların harekete geçmesinden bu yana Mali’nin tümü güvenlik, siyasi ve insani kriz yaşıyor. El Kaide ve DAİŞ bağlantılı şiddet daha sonra ülkenin merkezi ve komşu Burkina Faso ve Nijer’e de yayılmıştı.

BM’nin geçen mart ayında yayınladığı bir raporda 2021 yılında Mali’de “cihatçı gruplar” ile “öz savunma milisleri” ve silahlı kuvvetlerin uyguladığı şiddetten dolayı 600’e yakın sivilin öldürüldüğü belirtilmişti.