Maya uygarlığı da iklim kurbanı mı?

Amerika kıtasının en köklü medeniyeti olan Mayalar’ın yaşanan önemli bir iklimsel felaket nedeniyle yok olduğu tezi ortaya atıldı.

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden bir uzmanın gözetiminde yapılan Maya Uygarlığı’nın nasıl yok olduğuna dair bir araştırma, Science dergisinde yayınlandı.

Araştırma için Meksika’nın Yucatan yarımadasındaki Chichancanab Gölü’ndeki tortular incelendi.

Araştırmaya göre, 700 ile 1000 yılları arasında bölgede yaşanan kuraklıklar, Maya Uygarlığı’nın yok olmasına yol açmış olabilir. Tortulardan alınan örnekler sonucu, 700 ile 1000 yılları arasında Orta ve Kuzey Amerika’ya düşen yağış miktarında yüzde 70’lere varan düşüşler olmuştu.

Mayalar’ın yaşadığı bölgelerdeki ilk büyük kuraklığın 600’lü yılların başında gerçekleştiği tespit edilirken, ikinci büyük kuraklık periyodunun ise 750 ile 850 yılları arasında gerçekleştiği sanılıyor. Üçüncü büyük kuraklığın ise 950 ile 1050 yılları arasında bir dönemde olduğuna da araştırmada yer verildi.

Uzmanlar, Kuzey Atlantik’i etkisi altına alan söz konusu bu kuraklığın Vikinglerin Grönland Adası’na ayak bastıkları döneme denk geldiğine de dikkat çektiler.

Araştırma hakkında yorum yapan Fransız arkeolog Chloé Andrieu, Meksika’daki araştırmada elde edilen sonuçların oldukça inandırıcı olduğunu kaydetti. Ancak Andrieu, Mayalar’ın yok olma sürecinin sadece kuraklıkla bağlantılandırılmasının ‘aceleci bir tez’ olacağını ve bu sürecin birçok etmenin sonucu olduğunun altını çizdi.

Maya İmparatorluğu, milattan önce 2600’lü yıllarda ortaya çıkmıştı. Binlerce yıl süren uygarlığın 900’lü yıllardan itibaren farklı kent devletlerinin kendi aralarındaki kargaşalar sonucu çöktüğü varsayılıyor.

Son araştırmaya dair yorumlarda bu gerçeğe işaret edilirken, 3500 yılı aşkın Maya uygarlığının farklı dönemlerinin olduğu ve yok oluş sürecinin birden fazla etmenin sonucu olduğuna dikkat çekiliyor.