Meksika’da 24 saatte 1260’ı aşkın göçmen gözaltına alındı

Meksika’da son 24 saat içerisinde yapılan operasyonlarda 33 farklı ulustan 1266 göçmen gözaltına alındı.

Ulusal Göçmen Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre sözkonusu göçmenler 22 kurum üzerinden “düzensiz geçiş” yapıyorlardı.

Gözaltına alınanların 741’inin erkek, 322’sinin kadın ve 203’ünün çocuk olduğu bildirildi. Çoğunluğunun Kolombiyalı, Honduraslı, Guatemalalı, Kübalı ve Salvadorlu olduğu bilgisi verildi.

Yetkililer göçmenler arasında Afganistan, Ermenistan, Kanada, Etiyopya, Pakistan, Somali, Çin, Türkiye, Rusya ve İtalya vatandaşlarının da olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre 2021 yılında ABD’nin güney sınırlarında 2 milyon dolayında kişi gözaltına alındı.

2021 yılında ocak ve eylül ayları arasında 190 bini aşkın “kağıtsız” (oturum izni olmayan) göçmen tespit edildi. Bu da 2020 yılına göre üç kat daha fazla kağıtsız göçmen olduğu anlamına geliyor. 74 bin 300 dolayında göçmenin ise sınırdışı edildiği ifade edildi.

Meksikalı yetkililer, ABD’de başkanlık görevine Joe Biden’ın seçilmesinden bu yana artan göç akışını frenlemek için sınırdaki kontrolleri sıkılaştırdı.

Çoğu Orta Amerikalı olmak üzere çok sayıda göçmen kendi ülkelerindeki şiddet ve yoksulluk karşısında ABD’de iltica talebinden bulunmak üzere Meksika sınırını geçmeye çalışıyor.

Göçmenler, göç yolunda zaman zaman organize suç örgütleri veya göç akışına karşı operasyonlarını arttıran Meksikalı makamların kurbanı oluyor.