Meksika’da bir gazeteci daha öldürüldü

Meksika’nın kuzey batısındaki Tijuana kentinde son bir hafta içerisinde ikinci gazeteci öldürüldü. Yılın başından bu yana öldürülen gazeteci sayısı 7’ye yükseldi.

Baja California Eyaleti Başsavcılığı savcılığı Lourdes Maldonado Lopez isimli kadın gazetecinin 23 Ocak Pazar günü bir otomobil içerisindeyken ateşli silahla öldürüldüğünü açıkladı.

Kadın gazeteci 1990’lı yıllarda Tijuana’da Meksikalı bir medyaya muhabir olarak çalışmıştı. Lopez, daha sonra diğer birçok medya için de gazeteci olarak çalışmaya devam etmişti. Bunlar arasında 2019’dan 2021’e kadar Baja California Valisi olan Jaime Bonilla’nın Primer Sistema de Noticias (PSN) isimli medya kuruluşu da vardı. Lopez, keyfi olarak işten çıkarıldığı için PSN’ye dava açmış ve öldürülmeden birkaç gün önce davayı kazanmıştı.

Gazeteci ayrıca bir video kaydında hayatından endişe ettiğini belirterek Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’dan yardım istemişti.

Geçen hafta pazartesi günü de Tijuana’da Margarito Martinez isimli bir gazeteci öldürülmüştü.

Meksika gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Ülkenin birçok eyaletinde narkotrafik kartelleri gazetecileri hedef alıyor. Yılın başından bu yana en az 7 gazetecinin öldürüldüğü belirtiliyor.

İnsan Hakları Komisyonu’nun verilerine göre 2000 yılının başından bu yana 100 dolayında gazeteci öldürüldü.