Merkel’in başı ortağıyla dertte

Yeni federal hükümette İçişleri Bakanı görevini yürüten CSU’nun lideri Seehofer ile Merkel arasında bir süredir iltica siyaseti konusunda yaşanan kriz derinleşiyor. Basına yansıyan iddialara göre Seehofer “Artık bu kadınla çalışmak istemiyorum” dedi.

Bayern Eyaleti’nin partisi olarak bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) lideri olan Horst Seehofer, Almanya’nın önde gelen muhafazakar politikacılarından biri olarak tanınıyor. Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği’nin (CDU) kardeş partisi olan CSU, iltica yasalarında reformlar yapılarak ülkeye yeni mültecilerin alınmaması için ortağına baskı yapıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan Merkel’in kabinesinde hükümetin diğer ortağı sosyal demokratlar yerine en çok zorlayanın ise ‘kardeş lider’ Seehofer’in olması dikkat çekti. Yeni hükümette Bayern Eyaleti’nin başbakanlık görevinden ayrılıp İçişleri Bakanı olan Seehofer, özellikle ülkenin güvenlik ve göçmen politikasında köklü değişiklikler yapmak istiyor.

Berlin’deki bakanlık koltuğuna oturur oturmaz “Bütün Almanya’yı Bayern gibi güvenli yapacağım” demesiyle dikkat çeken Seehofer, Bayern’de kabul edilen “polis devleti” yasalarını federal çapta uygulamak istiyor. Seehofer’in bugünlerde Merkel ile fikir ayrılığı yaşadığı “İltica yasalarında reform yapalım” görüşü ise artık Berlin’de krize dönüşmüş durumda.

Seehofer bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkesinde kayıtlı bulunan ilticacılara Almanya’nın kapılarını kapatmasını istiyor. Ayrıca sınırdışı edildikten sonra geri dönen veya belgesi bulunmayan mülteci adayların da ülkeye alınmamasını talebe ediyor.

‘MERKEL’İ DEVİRME DİYE BİR DERDİMİZ YOK’

2015 yılında Erdoğan rejiminin sınırları açması yüzünden “Balkan güzergahı” olarak adlandırılan hat üzerinden gelen 1 milyona yakın mülteciye ülkesinin kapılarını açtığı için Merkel’in göçmen politikası Seehofer tarafından “açık kapı siyaseti” olarak adlandırılıyor. Bu siyasetinin değiştirilmesi için yıllardır ısrar eden Seehofer’in kapılı kapılar ardından Merkel için ağır sözler sarf ettiği belirtiliyor.

“Welt am Sonntag” gazetesinde yer alan bir habere göre CSU’nun Perşembe günü gerçekleşen basına kapalı yönetim toplantısında konuşan Seehofer, Merkel için "Bu kadınla artık daha fazla çalışmak istemiyorum" dedi. Ancak diğer taraftan Bild gazetesindeki bir başka haberde ise Seehofer "CSU içerisinde hiç kimse Merkel'i devirme veya CDU/CSU ortaklığını bitirme peşinde değil” diye konuştu.

SEEHOFER’İN DERDİ BAYERN’DEKİ SEÇİMLER!

Merkel’in liderliğindeki koalisyon hükümetini “patlatma” peşinde olmadıklarını da ısrarla vurgulayan CSU lideri Seehofer, Almanya’nın sınırlarında reddedilen mülteciler için köklü çözümlerin bulunması gerektiğini ifade etti. Ancak Seehofer’in mülteci ve göçmen siyaseti üzerinden Merkel’e yüklenmesinin arkasında Bayern Eyaleti’nde yapılacak seçimler olduğu belirtiliyor.

Neredeyse yarım asırdan bu yana Seehofer’in partisi CSU, Bayern’de iktidarı elinde bulunduruyor, ancak son dönemlerde yükselişe geçerek Federal Meclis’te ana muhalefet olan aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) buradaki seçimlerde de bütün oyunları bozuyor. Birçok eyalette olduğu gibi AfD’nin Bayern’de de eyalet meclisinde ciddi bir oy alması halinde CSU’nun burada yeniden tek başına iktidar olmasını engelleyecek.

4 yıl önceki seçimde yüzde 49 oy alan CSU’nun oyları son anketlere göre yüzde 40 civarında, AfD ise yüzde 13 oy oranıyla eyalet meclisindeki ikinci büyük parti olarak görülüyor. Merkel ile mülteci polemiğinin ise CSU’nun işine yarayacağı ve AfD’ye kaptırdığı oyları geri alabileceği yorumları yapılıyor.

Başbakan Merkel ise Seehofer ile arasındaki krizi “tatlıya bağlamak” için iki hafta süre istediği belirtiliyor. 28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Avrupa Birliği liderleri zirvesi öncesi Merkel’in en fazla mülteci yükünü sırtlayan İtalya ve Yunanistan ile bir araya gelmek istediği öğrenildi. Merkel’in amacı bu ülkeler üzerinden Almanya’ya ulaşan ilticacıların hızlı bir şekilde tekrar geri alınması.