Merkel’in koltuğuna kim oturacak?

Yarın Hamburg’da başlayacak CDU kongresi, başbakan Merkel’in yerine yeni genel başkanı seçecek. Üç ismin yarışacağı kongrede partinin ağır toplarından Schäuble Merz’i, Merkel ise Kramp-Karrenbauer’i destekliyor.

Almanya’nın köklü partilerinden Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’da yarından itibaren yeni bir dönem başlıyor. 7-8 Aralık tarihleri arasında Hamburg’da gerçekleşecek kongrede 18 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Angela Merkel daha önce aday olmayacağını açıklamıştı.

CDU’daki liderlik yarışı üç isim arasında geçecek: CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU eski grup başkanı Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn. Bine yakın delegenin katılacağı kongrede seçimlerin yarın yapılması bekleniyor. Genel başkanlığı bırakacağını söylemesine rağmen bir sonraki genel seçimlere kadar başbakan olarak kalması beklenen Merkel’in adayı ise Kramp-Karrenbauer.

Ancak Saarland eyaletinde arka arkaya seçimleri kazanarak partisi içinde sempati toplayan Kramp-Karrenbauer’i geçtiğimiz yıl genel sekreter olarak atayan Merkel’in işi zor. Çünkü CDU’nun ağır toplarından Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble, Alman basınına verdiği bir röportajda Friedrich Merz’i partinin başında görmek istediğini açıkça söyledi.

YILLAR SONRA MERZ-MERKEL RÖVANŞI!

40 yıldan fazladır CDU’nun “derin ismi” olarak görülen ve hemen hemen bütün Hristiyan demokrat hükümetlerinde görev alan Schäuble “Merz’in kongrede büyük çoğunlukla seçilmesi ülkemiz için en iyisi olacak” dedi. Şüphesiz Merz-Schäuble ikilisinin ilişkisi eskilere dayanıyor. 2000 yılında da dönemin genel başkanı Helmut Kohl’un parti içindeki bağış skandalı ardından görevi bırakmak zorunda kaldığında Merz’i lider olarak görmek istemişti.

Ancak Kohl bağış skandalı yüzünden yıldızı sönmek üzere olan partinin başına Merkel’in gelmesi halinde CDU’nun yeniden toparlanacağını ön görmüştü. Merkel Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçecekti hem de Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) kökenli olduğu için 1990’da birleşen iki Almanya’yı daha da bütünleştireceği ön görülmüştü.

Almanya’nın en zengin siyasetçisi unvanını elinde bulunduran Merz ise 2002 yılında Merkel tarafından meclis grup başkanlığından alınmıştı. 2009’da Merkel ile girdiği genel başkanlık yarışını kaybeden Merz’in Merkel’in “aday almayacağım” açıklamasından hemen sonra “adayım” demesi ardından öne çıkması, CDU içinde yıllar sonra gelen bir rövanş olarak yorumlanıyor.

MERZ GELİRSE MERKEL HÜKÜMETİ ÇÖKEBİLİR

İş dünyasının elamanı olduğu yönünde yorumlar yapılan Merz aslında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un izinde gitmeyi planlayan bir olacağı belirtiliyor. Macron gibi Avrupa’nın bütünlüğünden ve AB’nin kendisini yenilemesinden yana olan Merz’in lider olması halinde başbakan Merkel ile nasıl işleri yürüteceği merak ediliyor. Her ne kadar “Koalisyon anlaşmasına sadık kalacağım” dese de Merz’in seçilmesi halinde sosyal demokratlarla ağır aksak yürüyen Merkel hükümetinin de çökme ihtimali yüksek.

Zaten geçtiğimiz ay eski dışişleri bakanı Sigmar Gabriel bu konuda iddialı konuşmuştu. Gabriel, Merkel’in parti liderliğini bırakması halinde hükümetin Mayıs ayına kadar çökeceğini ve başbakanın da değişeceğini söylemişti. SPD cephesi de aslında Gabriel gibi şimdiden “kara kara” düşünüyor. Çünkü muhafazakar söylemleriyle tanınan Merz, Merkel’in birçok politikasına sert eleştiriler yönelten parti içindeki kanadı temsil ediyor.

Bu arada kongrenin de gergin geçeği beklentisi var. Kuzey Ren Vestifalya (NRW) Eyaleti’nin CDU’lu başbakanı Armin Laschet “Genel başkanlık yarışı sonrası partinin birliğinin sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu. Benzer açıklamaları CDU’nun önemli isimleri tarafından da gelmesi dikkat çekti.

28 Ekim günü Hessen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde Almanya’yı yöneten koalisyon hükümetinin büyük ortağı CDU yüzde 12 civarında oy kaybetmişti. CDU ve kardeşi partisi CSU’nun da Bayern seçimlerinde son 60 yılda görülmemiş şekilde kan kaybetmesi üzerine Merkel, artık genel başkanlığa aday olmadığını açıklamıştı.