Milyonlarca Afgan’ı bekleyen fakirlik tehlikesi

BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Gıda Programı , Afganistan'daki yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini ifade ederek birkaç hafta içinde milyonlarca insanın açlık ve fakirlikle karşı karşıya kalabileceğini duyurdu.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ülkeden çekilmesinin ardından Afgan hükümetinin Batıda bulunan 9 milyar dolara yakın fonları dondurulmuş ve ülkeye gönderilen dış yardımlar tamamen kesilmişti. 
Dünya Gıda Programının Afganistan temsilcisi Mary-Ellen McGroaty yaptığı açıklamada kısa bir süre içinde ülkede büyük bir ekonomik çöküşün başlayacağını öngördüklerini belirterek, şu andaki durumun halihazırda ciddi bir sorun olan gıda problemini daha da kötüleştireceğini ifade etti. 
2021 yazının olağanüstü bir şekilde kurak geçtiğini ve Afganistan'daki buğday üretiminin yüzde 40 oranında düştüğünü hatırlatan uzmanlar ülkenin eskisinden çok daha acil bir şekilde uluslararası yardıma muhtaç olduğunun altını çizdi. 
Dünya Sağlık Örgütü ise Afganistan genelinde Dünya Bankası tarafından desteklenen 2 bin 500 hastane ve sağlık kurumunun da hizmet veremez duruma gelebileceğini uyarısında bulundu. 
20 seneye yakın süren ABD işgali sırasında kendi kendine yeten bir sistem geliştiremeyen Afganistan'da geri çekilme sonrasında durumun insanların hayatlarını tehdit edecek düzeye gelebileceği ifade ediliyor. 

PROTESTOLARA KARŞI ŞİDDETLE MÜDAHALE EDİLİYOR

Öte yandan Birleşmiş Milletler ülkede Taliban karşıtı protesto gösterilerine artan oranda şiddetle müdahale edildiğini duyurdu. 
BM sözcüsü Tavina Shamdasani İsviçre'nin Cenere şehrinde yaptığı açıklamada Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından yaşanan protesto gösterilerine gerçek mermilerle saldırıldığını, protestocuların tutuklandığını ve kırbaçla cezalandırıldıklarını söyledi.