Mini AB zirvesi: Göç ve serbest dolaşım hedefte

Son bir aydır birçok DAİŞ bağlantılı çetelerin saldırılarının olduğu Fransa, Avusturya ile birlikte AB çapında göç ve Schengen serbest dolaşım bölgesi konularının öne çıktığı yeni önlemler için bastırıyor.

Salı günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysée’de Avusturya Başbakanı ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, terörizme karşı mücadele konusunu ele almıştı. İki lider daha sonra Almanya ve Hollanda başbakanları ile Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in de katıldığı video-konferans yöntemiyle bir ‘mini zirve’ düzenlemişlerdi.

Zirve sonrasında basına açıklama yapan Macron’un söyledikleri hem Fransa’nın hem de AB ülkelerinin önümüzdeki dönemde ‘terörizmle mücadele’ politikalarının göç politikasını da içerecek şekilde yürütüleceğini gösteriyor.

Yasadışı göç ve terörizmle mücadele konularının ‘karıştırılmaması’ gerektiğini söyleyen Macron, buna rağmen bu iki fenomen arasında ‘bağ’ olduğunu ve bu konuya ‘açıkça eğilmenin’ gerektiğini savundu.

“İLTİCA HAKKI İSTİSMAR EDİLİYOR”

Fransa’nın Nice şehrindeki saldırının kaçak bir Tunuslu göçmen tarafından yapıldığını hatırlatan Macron, bu durumun göç ve terörizm arasındaki bağı gösterdiğini iddia etti. AB ülkelerindeki iltica hakkının istismar edildiğini savunan Macron, insan kaçakçılarının, kimi ağların ve ‘savaşların olmadığı ülkelerden’ gelen bireylerin bundan faydalandığını vurguladı.

“SCHENGEN REFORME EDİLMELİ”

Fransa’nın bastırdığı bir diğer konu ise, göçle mücadele için AB ülkelerinin çoğunluğunun dahil olduğu Schengen Anlaşması’nın ‘reforme’ edilmesi. Cumhurbaşkanı Emmauel Macron, 22 AB ülkesinin yanı sıra İsviçre, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein’in dahil olduğu serbest dolaşım bölgesini kapsayan anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesinin güvenlik açısından zorunlu olduğunu savunuyor.

Schengen’in dış sınırlarının korunmasının yeterli olmadığını savunan Macron’a Avusturya’dan destek gelirken, Almanya, meselenin sadece güvenlik veya ceza politikalarıyla çözülemeyeceğini vurguluyor. Toplantı sonrasında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Schengen’in birçok noktada ‘iyileştirilmesi’ konusunda çalışılacağını söylerken, cami imamlarının AB ülkelerinde eğitilmesi konusunda kararlı olunduğunu dile getirdi. Bu görüş son olarak geçtiğimiz gün AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından da gündeme getirilmişti.

‘İÇ GÜVENLİK KONSEYİ’ FİKRİ

Dünkü ‘mini zirveden’ sonra gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılan bir diğer konu ise, tıpkı mali konularda olduğu gibi güvenlik konusunda da AB çapında ortak bir konsey oluşturulması fikri. Macron’un öne sürdüğü ‘İç Güvenlik Konseyi’ fikrinin önümüzdeki günlerde toplanacak AB İçişleri Bakanları Zirvesi’nde ele alınması bekleniyor.