Mısır’da seçimleri üçüncü kez El Sisi kazandı

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklanan resmi sonuçlara göre, görevdeki cumhurbaşkanı oyların yüzde 89.6'sını alarak seçimi kazandı.

Mısır'da 2013 yılında İslamcı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden bu yana iktidarda olan Abdülfettah El Sisi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde yeniden ülkenin cumhurbaşkanı seçildi.

Görevdeki Cumhurbaşkanı, 18 Aralık pazartesi günü açıklanan resmi sonuçlara göre oyların yüzde 89,6'sını alarak üçüncü kez cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı.

Yaklaşık 67 milyon Mısırlı 10-12 Aralık tarihleri arasında sandık başına gitti.

Bu seçim, Mısır sınırındaki Gazze Şeridi'nde Ekim ayından bu yana savaşın sürdüğü ve Mısır’ın tarihindeki en kötü ekonomik krizden geçtiği bir döneme denk geldi.

Sissi'nin yanı sıra kamuoyunun pek tanımadığı üç aday daha vardı. Küçük bir sol partiden Farid Zahran, bir asırlık olmasına rağmen marjinal hale gelen Wafd partisinden Abdel-Sanad Yamama ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden Hazem Omar, El Sisi’ye karşı yarıştı.

İki muhalif isim de cumhurbaşkanlığı için aday olmaya çalıştı ancak kısa sürede saf dışı bırakıldılar. Bugün onlardan biri hapiste, diğeri ise yargılanmayı bekliyor.

Mısır'ın yaşadığı zorluklara rağmen, 1952'den bu yana ordu saflarından gelen beşinci cumhurbaşkanı olan ve ülkeyi demir yumrukla yöneten Sissi döneminde ciddi bir muhalefet bulunmuyor.

Sissi 2014 ve 2018 başkanlık seçimlerini yüzde 96'nın üzerinde oyla kazanmıştı.