Mısırlılar cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında

Mısırlı seçmenler cumhurbaşkanlığı seçimleri için yerel saatle 09.00’da sandık başına gitmeye başladı.

Seçimler üç gün sürecek. Sonuçlarda sürpriz çıkması beklenmiyor.  12 Aralık’taki oylama sonunda Abdulfettah El Sisi’nin üçüncü bir altı yıllık dönemin için yeniden seçilmesi bekleniyor.

Bilinmeyen tek faktör, siyasete olan ilgisizliğini gizlemeyen halkın katılım oranı olarak dikkat çekiyor.

Eski askeri istihbarat başkanı ve ardından savunma bakanı olan El Sissi, 2014 yılında, Müslüman Kardeşler üyesi cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren darbenin ardından iktidara geldi.

Mareşal El Sisi 2019 yılında, dört yıldan altı yıla uzatılan üçüncü bir dönem için aday olmasına izin veren bir anayasa reformu yaptı.

Seçim kampanyasına, hemen sınırın öte tarafında İsrail ile Hamas arasında patlak veren savaş damgasını vurdu.

Gazze'deki çatışmanın yatıştırılmasında rol oynamak için diplomatik cephede meşgul olan Mısır Cumhurbaşkanı herhangi bir tartışma ya da kampanya toplantısına katılmadı.

Sadece üç aday cumhurbaşkanlığına aday olmak için gereken yirmi parlamento desteğini aldı. Cumhuriyetçi Halk Partisi lideri Hazem Omar, seçilmesi halinde yüz gün sonra gıda fiyatlarını düşürme ve kamu hizmetlerini iyileştirme sözü verdi.

El-Wafd partisinden aday olan Abdül-Sanad Yamama ise kampanyasını "Mısır'ı Kurtarmak" teması üzerine kurdu.

2021'de bizzat Cumhurbaşkanı tarafından Senato'ya atanan Sosyal Demokrat Parti lideri Farid Zahran, Cumhurbaşkanı El-Sisi'nin ekonomik sicilini eleştirmeye cesaret eden tek kişi oldu ve "bu rejimi tekrar seçmek belirsiz bir geleceği seçmek anlamına gelir" dedi.