Mismari: Libya'ya gönderilen DAİŞ'liler Afrika'ya dağıldı

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Mismarî, Türkiye'nin Suriye'den Libya'ya naklettiği çetelerden 350'sinin DAİŞ'li, 1500 ile 2000'inin ise El Nusra üyesi olduğunu söyledi. Mismari, DAİŞ’lilerin örgütlenmek için Kuzey Afrika'ya dağıldığını kaydetti.

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismarî, Ronahi TV'de yayınlanan Mal Hades programında gazeteci Cîhad Roj'un konuğu oldu. Mîsmarî, Türk devletinin Libya'daki faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Mismarî, Türk devletinin Suriye'den Libya'ya gönderdiği çete üyelerinin birçoğunun DAİŞ ve El Nusra üyesi olduğunu ve söz konusu çetelerin bazılarının DAİŞ'i yeniden canlandırmak için Kuzey Afrika'ya dağıldığını söyledi.

Türk devleti ile çetelerin Libya'da hem uluslararası hukuku hem de ateşkesi ihlal ettiğini söyleyen Mîsmarî, "Türk devleti ve çeteler, Libya'da günlük olarak en az 30 kez ateşkesi ihlal ediyor. Bizler 13 Şubat'tan beri ateşkese göre hareket ediyoruz. Ama saldırı olduğunda da meşru müdafaa hakkımızı kullanmak zorundayız" dedi.

ERDOĞAN GERİ ADIM ATMAK İSTEMİYOR

"Erdoğan Libya'da alacağı bir yenilginin Suriye'de devam edeceğini ve bunun Türkiye iç siyasetinde de yansıması olacağını iyi bildiğinden geri adım atmıyor" diyen Mismarî, şunları kaydetti: "Türk devleti olası bir ateşkesi, siyasi çözümü sürekli olarak baltalıyor. Erdoğan tek başına mücadele edemediği için çeteler yoluyla, yine ABD'nin desteğini alarak Libya'ya müdahale etme çabasını gütmeye devam ediyor."

'TÜRK İŞGALİNE GEÇİT VERMEMELİYİZ'

devleti destekli Fayyiz Sarrac'ın Libya'nın Türk devleti tarafından işgal edilmesine zemin hazırladığını kaydeden Mismari, "Türk devletinin bugün Libya topraklarına göz dikmesine neden olan, işgale sebebiyet veren Sarrac'dır. Bizler Türk devletinin işgali için her yerde mücadele etmeliyiz. Türk işgalciliğine geçit vermemeliyiz. Bunun için de ortak mücadele yürütülmeli" ifadelerini kullandı.

'LİBYA'YA GÖNDERİLEN ÇETELER AFRİKA VE AVRUPA İÇİN BÜYÜK TEHDİT'

Afrika ve Avrupa'nın verdikleri mücadeleye destek olmasını isteyen Mismari, "Çünkü Türk devletinin Libya'ya getirdiği DAİŞ üyeleri Afrika ve Avrupa için de büyük tehdit oluşturuyor. Bizler Erdoğan'ın planlarını gayet iyi biliyoruz. Erdoğan uluslararası arenada söz sahibi olmak için birçok yere bu çete grupları yoluyla el atıyor" diye konuştu.

'AFRİKA BİRLİĞİ ROL ÜSTLENMEDİ'

Mismari, "Libya için Afrika ülkelerinin dahil olabileceği uluslararası bir koalisyonun kurulma ihtimali var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Gerçekten önemli bir soru. Afrika Birliği, Libya konusunda 2011 yılında saf dışı bırakıldı. Şimdiye kadar da bir rol üstlenmedi. Bundan sonra bir rol üstlenmeleri de zor görünüyor. Ama 2014'ten beri devam eden savaşın siyasi bir çözüme evrilmesi için tüm uluslararası güçlerin yapıcı bir rol üstlenmeleri gerekiyor."

'TÜRKİYE'NİN LİBYA'YA SİLAH SEVKİYATI SÜRÜYOR'

Erdoğan rejimi ile Fayyiz Sarrac hükümeti arasında imzalanan tartışmalı Deniz Yetki Alanları Mutabakatına da değinen Mismari, deniz yoluyla açılan bu koridorun Libya'ya silah ve cephane sevkiyatı koridoru olduğunu kaydetti. Mismari, şunları söyledi: "Ankara ile Trablus arasında kurulan deniz yoluyla günlük olarak silahlı çeteler ve silah ile cephane Libya'ya naklediliyor. Yine yaptığımız teknik dinleme sonucu da Erdoğan'ın bölgeye çok sayıda çete üyesini transfer etmeye devam ettiğini biliyoruz."

'4 BİN 800 ÇETE ÜYESİ LİBYA'YA GÖNDERİLDİ'

Mismari, "Türk devleti Suriye'den 4 bin 800 çete üyesini Trablus'a nakletti. Suriye'den gönderilen çok sayıda çetenin de öldürüldüğünü biliyoruz" dedi.

'DAİŞ'LİLER KUZEY AFRİKA'DA YENİDEN ÖRGÜTLENİYOR'

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismari, gazeteci Cîhad Roj'un "Libya'ya transfer edilen çetelerin kimler olduğuna dair elinizde bir veri var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Aralık 20192'da elimize geçen bilgilere göre, Türk devletinin Libya'ya gönderdiği çetelerden 350'si DAİŞ mensubu. Bu çete üyelerinden bazılarının Kuzey Afrika'ya dağıldığını ve Boko Haram gibi kimi radikal çete gruplarını örgütlemeye başladığını biliyoruz. Yine gönderilen çeteden bin 500 ile iki bin arasında El Nusra ile Ehrar El Şam üyesi olduğunu biliyoruz. Bu çetelerin Libya'ya göndermeye ikna etmeleri için de Türk devletinin bunların bağlı olduğu gruplara büyük meblağlarda paralar ödediğini biliyoruz."

ERDOĞAN'IN SORUMLULUĞUNDA...

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü, son olarak "Libya'ya gönderilen çetelerin bir kısmı da neredeyse resmi olarak Avrupa'ya geçirildi. Trablus'tan Sarrac hükümeti yoluyla geçtiler. Bu geçişler Libya'nın değil Sarrac ve Erdoğan'ın mesuliyetinde olan şeyler" dedi.