Morales genel grev için ‘darbe’ dedi

Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales, sağcı muhalefet tarafından yapılan genel grev çağrısı için “darbe” dedi.

Evo Morales’in Pazar günü yapılan seçimlerin ilk turunda yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi ardından tepkiler devam ediyor. Sosyalist lider yaptığı açıklamada genel grev çağrısı için “Bir darbe süreci yürürlükte” dedi.

Morales, seçimleri kazandığından tamamen emin olduğunu belirtirken, “Şimdiye kadar, alçak gönüllülükten, şiddetin önüne geçmek için bunlara katlandık. Bir çatışmaya girmedik, girmeyeceğiz” dedi.

Olağanüstü hal ilan eden Evo Morales, “Ama Bolivya halkını demokrasiyi savunmak barışçıl bir şekilde ve Anayasa çerçevesinde hareket etmeye çağırıyorum” diye belirtti.

Morales, “Darbe nasıl ortaya çıkar? Oy sayımını engelleyerek, il seçim kurullarına yönelik olduğu gibi devlet yapılarını yakarak, iktidar partisinin lokallerini tehdit ederek” ifadelerini kullandı.

Pazar akşamı verilen ilk kısmi sonuçlar Morales ile sağcı Carlos Mesa’nın ikinci tura kalabileceğine işaret ediyordu. Pazartesi yayınlanan yeni sonuçlar, Morales’in ilk turda kazandığını gösteriyordu. Muhalefet ve bir kısım gözlemci, hile yapıldığı iddiasında bulundu.