Moskova’dan Kiev’e uzanan ‘Yüzyılın Fırtınası’nda bilanço ağırlaşıyor

Moskova'dan Kiev'e kadar uzanan geniş bir coğrafyayı etkisi altına alan ve Rusya'nın "yüzyılın fırtınası" olarak adlandırdığı meteorolojik olay, Ukrayna'da 10 kişinin hayatını kaybetmesine ve 23 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Rusya İçişleri Bakanı Igor Klimenko tarafından yapılan açıklamaya göre, Odessa, Mikolayiv, Harkiv ve Kiev bölgelerinde yaşanan mega fırtına, Pazar gününden bu yana devam ediyor.

Bir önceki bilançoya göre, pazartesi akşamına kadar Ukrayna genelinde 5 kişi, Rusya, Kırım ve Moldova'da ise toplam 8 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna’da ölü sayısının 10’a çıktığı ve 23 kişinin yaralandığı bildirildi.

Rusya Enerji Bakanlığı'na göre, fırtına en çok 2014 yılında ilhak edilen Kırım'ı, Rusya'nın güneybatısını ve Ukrayna'da kısmen işgal edilen bölgeleri etkiledi.

Rusya'nın popüler sahil beldesi Soçi'de bir erkek cesedi bulunurken, Kırım'da ise "dalgaları izlemeye" giden bir kişi hayatını kaybetti.

Kerç Boğazı'nda bir teknede ve Krasnodar bölgesindeki Novorossiysk'te de ölümler yaşandı. Elektrik kesintileri de yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle Rusya'da 1,9 milyon kişiyi etkiledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu "meteorolojik felaketlerle" ilgili raporları aldığını ve etkilenen bölgelere yardım etmek için önlemler almaya karar verdiğini açıkladı.

Komşu Ukrayna'da ise kar fırtınası 2,000'den fazla topluluğu elektriksiz bıraktı ve otoyolları kapattı. Moldova'da dört kişinin ölümü açıklanırken, ölümlerin yaşandığı bölgeler arasında güneydoğudaki Coscalia kasabası, doğudaki Cruglic köyü ve ayrılıkçı Transdniestria bölgesindeki Grigoriopol kasabası bulunuyor.