Moskova ve Washington ‘New Start’ anlaşmasını görüşüyor

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Moskova ile Washington arasında Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New Start) uzatılması için “enerjik temaslar” gerçekleşti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Anlaşmanın sona ermesine gittikçe daha az zaman kaldığı için enerjik temaslar devam ediyor” dedi.

Peskov, anlaşmanın uzatılmasını sonuçlandırmak için bu temaslar ve “enerjik çabaların gerekli” olduğunu belirterek, bu uzatmanın her iki ülke ve tüm dünyanın yararına olduğunu kaydetti.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, görevine başladıktan sonra Perşembe günü yaptığı açıklamada anlaşmanın uzatılmasını önermişti.

Stratejik silahların azaltılmasına ilişkin çift taraflı anlaşmaların bir parçası olan “New START” 2010 yılında imzalanmıştı. Anlaşmalar, ABD ve Rus nükleer silahlarının, Soğuk Savaş dönemi seviyesinin altında tutulmasını sağlıyor. Diğer bir ifadeyle konuşlandırılan stratejik nükleer fırlatıcı sayısı 700 ile sınırlandırılırken, bu fırlatıcılar üzerindeki nükleer başlık sayısı ise 1550 ile sınırlandırılıyor.

Çift taraflı nükleer anlaşma New Start, bu konuda yürürlükteki son anlaşma olarak önem kazanıyor. ABD Eski Başkanı Donald Trump, diğer üç nükleer anlaşmadan çekilmişti: İran ile nükleer anlaşma, orta menzilli nükleer silah sözleşmesi (INF) ve Açık Semalar Anlaşması.