Moskova’ya göre Dağıstan’daki olaylar ‘dış müdahale’

Rusya Devlet Başkanlığı, Dağıstan Cumhuriyeti’nde Yahudi avına çıkan protestocuların havaalanını basmasını “büyük ölçüde dış müdahalenin sonucu” olarak değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Dün gece Mahaçkale havaalanı (Dağıstan'ın başkenti) çevresinde yaşanan olaylar büyük ölçüde dışarıdan gelen bilgiler de dahil olmak üzere dış müdahalenin sonucudur" dedi.

Peskov iddia ettiği bu "müdahalenin" kaynağını belirtmedi ancak Dağıstan lideri Sergey Melikov daha önce basın yaptığı açıklamada herhangi bir kanıt sunmadan, olayların Ukrayna topraklarından organize edildiğini savunmuştu.

Dmitri Peskov, "Gazze Şeridi'nde yaşanan dehşetin televizyonda yayınlanan görüntüleri" ile "kötü niyetli insanların durumu provoke etmek, insanları heyecanlandırmak için kullanmasının çok kolay" olduğunu söyledi.

Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pazartesi akşamı savunma ve dışişleri bakanlarıyla birlikte "Batı'nın Ortadoğu'daki olayları Rus toplumunu bölmek için kullanma girişimlerini görüşmek üzere" bir toplantı yapacağını sözlerine ekledi.

İsrail-Hamas savaşının 22’nci günü olan pazar akşamı Müslüman çoğunluklu ülkede kalabalık bir grup başkentteki havaalanı pistini ve terminalini işgal etti.

Birkaç saat boyunca kalabalıklar bazen "İsraillileri", bazen de "Yahudileri" aramak için bölgeye akın etti. Olaylar çok sayıda kişi tarafından cep telefonu ile kayda alındı.

Tel Aviv'den bir uçağın gelişinin önceden duyurulması ardından "Allahu Ekber" sloganları eşliğinde ana terminalin kapılarını zorlayarak açan yüzlerce kişi, havalimanına hücum etti.

Selefi etkisinin son yıllarda güçlü bir şekilde arttığı yaklaşık üç milyon nüfuslu Dağıstan’da, Gazze’deki bu durumu daha da alevlendirdi.