Mozambik dış müdahaleyi kabul etti

Mozambik, “cihatçı” olarak tanımlanan silahlı gruplara karşı yabancı birliklerin yardımını kabul etti.

2017’den bu yana silahlı grupların saldırılar düzenlediği kuzeydoğudaki Cabo Delgado eyaletine konuşlanan Ruandalı bin askere, komşu ülkelerden üç bin asker daha katılmaya hazırlanıyor.

Yerel medyaya göre, yabancı birlikler ulaştıkça çatışmalar da yoğunlaşıyor.

Mozambik Devlet Başkanı Pilipe Nyusi, 25 Temmuz Pazar akşamı ulusal sesleniş konuşmasında yabancı birliklerin gelişini duyurdu. Nyusii şimdiye kadar, ülkenin egemenliğinin tehdit altına gireceği endişesiyle dış müdahaleye çekinceyle yaklaşıyordu.

O País gazetesi, “Hiçbir ülke terörizmle mücadele için ödül talep etmedi” yorumunda bulundu.

Gazeteye göre Nyusu, 9 Temmuz günü bin askerini gönderen Ruanda’ya teşekkür etti. Bunlar zengin gaz yataklarının bulunduğu Cabo Delgado bölgesinde başta Şebab (Genç savaşçılar) olarak bilinen DAİŞ bağlantılı grup olmak üzere “silahlı İslamcı gruplarla” mücadele ediyor.

Nyusi, “Bu destekten korkmamamız gerekiyor, zira hiçbir ülke tek başına terörizmle mücadele etmiyor. Mozambikliler ön cephede olacaklar, zira alanı daha iyi tanıyorlar. Biz egemen bir ülkeyiz ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Mozambik ile Güney Afrika Kalkınma Toopluluğu SADC arasında yapılan anlaşmaya göre Ruandalı asker ve jandarmalara, komşu ülkelerden 3 bin kişilik bir kontenjan katılacak. 

Avrupa Birliği Konseyi de Mozambik’teki Cabo Delgado krizine karşı yardım için askeri eğitim amaçlı bir misyon uygulamaya geçirilmesini kabul etti. AB misyonunun Mozambik askeri kuvvetlerinin eğitilmesi ve sözkonusu bölgede güvenliğin yeniden tesis edilmesini amaçladığı belirtildi. Fransa, İspanya, İtalya ve Lüksemburg, Portekiz’in bu yönlü çağrısında katılmaya hazır olduğunu bildirmişti.

El Şebab’ın Tanzanya ile sınırı olan Cabo Delgado eyaletindeki saldırıları son bir yılda tırmandı. Donanımı kötü olan Mozambik ordusu şimdiye kadar özel askeri şirketlere başvuruyordu.

Kuzey doğudaki şiddet olaylarında BM’ye göre en az 2 bin 800 kişi hayatını kaybederken, 800 bine yakın kişi evlerini terk etmeye zorlandı.