Mozambik’te ‘cihatçı’ gruplar 51 çocuğu kaçırdı

Sivil toplum örgütü Save the Children, Mozambik’in kuzey doğusunda 2020 yılı içerisinde “cihatçı” grupların tarafından çocuğu kız çocuğu olmak üzere en az 51 çocuk kaçırıldı.

Save the Children yaptığı yazılı açıklamada, “Çatışmaya dahil olan silahlı gruplar tarafından çocukların alıkonulması, alarm verici bir düzenlilik içerisinde yeni bir taktik haline geldi” dedi.

Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasında çoğu kız çocuğu olmak üzere en az 51 çocuğun kaçırıldığını belirten sivil toplum örgütü, bu rakamı sadece bildirilenleri yansıttığını, gerçek rakamın çok daha büyük olabileceğini belirtti.

Yerelde “El Şebab” (Arapça’da ‘gençler’) adıyla tanınan gruplar, Tanzanya ile sınırı olan yoksul ve Müslüman çoğunluklu Cabo Delgado bölgesinde saldırılarını arttırdı.

Bu gruplar köy yakma, kafa kesme, yeni eleman kazanmak için alıkoyma veya cinsel köle gibi uygulamalara başvuruyor.

Mart ayı sonunda Palma kentine saldırıda onlarca kişi katledilmişti.

2020’DEN ÖNCE ÇOCUK KAÇIRMA YOKTU

Save the Children, “2020’den önce cinayet veya kasıtlı çocuk alıkonulmasına ilişkin izler yoktu” derken gerçekte bu süre içerisinde kaç çocuğun kaybolduğu, kaçının kurtulduğuna dair net bir veri olmadığını kaydetti.

3 BİNE YAKIN KİŞİ ÖLDÜ

BM ve Save the Children örgütüne göre “cihatçı” olarak sınıflandırılan bu grupların şiddeti nedeniyle en az 2 bin 800 kişi hayatını kaybetti, 364 bini çocuk olmak üzere 700 bin kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.