16 Nisan Çarşamba günü yapılan açıklamada, İsrail’in bombardımanları ve insani yardıma uyguladığı abluka sert sözlerle eleştirildi.
MSF'nin Gazze acil yardım koordinatörü Amande Bazerolle, “Gazze’de tüm bir halkın gerçek zamanlı olarak yok oluşuna ve zorla yerinden edilmesine tanıklık ediyoruz” diyerek, bölgede yardım çalışmalarının sürekli güvensizlik ortamı ve kritik malzeme eksiklikleri nedeniyle neredeyse durma noktasına geldiğini vurguladı.
18 Mart’ta iki aylık ateşkesin sona ermesiyle İsrail, Gazze’ye yönelik hava saldırılarına ve kara harekâtına yeniden başladı. Aynı zamanda, bölgeye gıda, ilaç ve yakıt dahil tüm insani yardımların girişine de engel kondu.
MSF, başta ağrı kesiciler, kronik hastalık ilaçları, antibiyotikler ve cerrahi malzemeler olmak üzere, hastanelerde ciddi ilaç ve malzeme eksikliği yaşandığını belirtti. Yakıt tedariki kesildiği için jeneratörle çalışan hastaneler, artık elektrik üretemez ve kritik hastaları yaşatamaz hale geldi.
MSF, Gazze'deki sağlık ve yardım çalışanlarının güvenliğinin kasten hiçe sayıldığını belirterek, “Bu bir insani başarısızlık değil, siyasi bir tercih ve bilinçli bir saldırıdır” ifadelerini kullandı. Kurumun verilerine göre, savaşın başından bu yana 11 MSF çalışanı hayatını kaybetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Gazze’de sivil halkın yaşadığı çile sona ermeli” açıklamasında bulundu. Ancak uluslararası çağrılara rağmen, sahada insani durum her geçen gün kötüleşiyor.