MSF: Yunanistan’da yasadışı sınırdışılar norm haline geldi

Sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Yunanistan'da göçmenlerin kötü muameleyle sınırdışı edilmesinin bir "norm" haline geldiği tepkisinde bulundu.

MSF yayınladığı raporda "MSF ekipleri, geri göndermenin ne ölçüde bir norm haline geldiğine ve Yunanistan'da güvenlik arayan insanlara yönelik bariz koruma eksikliğine tanıklık etti" dedi.

MSF, "Çok sayıda ve güvenilir kanıta rağmen, Yunan makamları, AB ve Üye Devletleri bu başarısızlıkların faillerinden hesap sormayı başaramadılar" diye ekledi.

Başta Suriye, Afganistan ve Pakistan'dan olmak üzere on binlerce göçmen son yıllarda Türkiye ile olan deniz ve kara sınırlarından Yunanistan'a giriş yaptı.

Yunan makamları, medya ve insan haklarını savunan sivil toplum örgütleri tarafından düzenli olarak, göçmenleri yasadışı bir şekilde Türk sularına geri göndermekle suçlanıyor.

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya giden bir trol teknesinin güneydeki Pylos adasının 47 deniz mili açığında batması sonucu en az 82 kişi boğuldu, yüzlercesi de kayboldu.

Gemi kazası Yunan makamlarının sorumlulukları hakkında pek çok soruyu gündeme getirdi.

MSF'ye göre, son iki yıl içinde STK'dan tıbbi yardım alan 1.500'ü çocuk 8.000 kadar göçmenin çoğu, birkaç kez geri çevrildiklerini ve birçoğunun döndüklerinde "şiddet döngülerine yeniden hapsolduğunu" belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar, "üniformalı memurlar ve kimliği belirsiz maskeli kişiler" tarafından çocuklar da dahil olmak üzere "şiddet, fiziksel saldırı, çıplak arama ve izinsiz üst araması" yapıldığına dair raporlar aldığını kaydetti.

MSF ayrıca göçmenlerin zorla cankurtaran sallarına bindirilerek Türkiye sularında akıntıya bırakıldıklarına dair haberlere de atıfta bulundu.

Resmi rakamlara göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Yunanistan'a 29 bin 700'den fazla göçmen ve mülteci ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 11 bin göçmene kıyasla iki kat artışı ifade ediyor.