‘Mültecileri gazlamayı’ öneren AfD’li siyasetçiye ihraç

Almanya’da ırkçıların toplandığı partiye dönüşen Almanya için Alternatif Parti (AfD) yöneticilerinden Christian Lüth, mültecilere karşı Nazi dönemi uygulamalarını savunduğu için partiden ihraç edildi.

Irkçı söylemlerin merkezi haline gelen AfD’nin kadrolarından ve eski sözcülerinden olan Christian Lüth’e ait gizli ses kayıtlarında, mültecileri ‘kurşunlayarak öldürmek’ ve ‘gazlamak’ gerektiğini söylediği ortaya çıkmıştı. Die Zeit gazetesinin ProSieben kanalı tarafından ırkçılar üzerine hazırlanan bir programa dayandırdığı haberine göre, Lüth mültecilerin katledilmesini öneriyor.

Söz konusu gizli çekim videosunda Lüth’ün “Almanya’ya ne kadar çok mülteci gelirse, o kadar iyi. Çünkü Almanya’nın durumu ne kadar kötü olursa, AfD için o kadar faydalıdır” dediği duyuluyor. Irkçı siyasetçinin böylelikle AfD’nin göçmen nefreti üzerinden oy kazanma peşinde olduğu gerçeğini itiraf ettiği anlaşılıyor.

‘KURŞUNLAYARAK ÖLDÜREBİLİR VEYA GAZLARIZ’

Gizli çekimlerde sesinin Christian Lüth’e ait olduğu anlaşılan kişinin, “Ondan sonra da onların tümünü kurşunlayarak öldürebiliriz. Bu hiç de sorun değil. Veya gazlarız, veyahut her nasıl isterseniz. Umurumda değil” dediği duyuluyor.

ProSieben kanalında dün akşam yayınlanan programdaki kişinin Christian Lüth olduğu belirtilmese de birçok medya kuruluşu tarafından bu net olarak duyuruldu. Ayrıca AfD’nin de bunu dikkate alarak Nazi dönemi uygulamalarını öneren Lüth’ün üyelikten çıkarılmasına karar verdiği ilan edildi.

Christian Lüth adlı AfD’li ırkçı siyasetçi, nisan ayında yaptığı bir başka açıklama nedeniyle de gündeme gelmişti. Lüth, Adolf Hitler’in sıkça vurgu yaptığı ‘aryen’ kökene dikkat çekerken, kendisini açıkça ‘faşist’ olarak nitelendirmişti.

SON AYLARDA YOĞUN BİÇİMDE GÜNDEMDELER

2012 yılında daha çok Avrupa Birliği (AB) karşıtlığı üzerine kurulan ve 2015’teki yoğun mülteci göçüyle giderek güçlenen AfD, 2017 genel seçimlerinde Alman Federal Meclisi’nde üçüncü güç konumuna gelmişti. Partinin son dönemlerde ‘daha ılımlı’ olduğu savunulan kesimi ile Almanya’nın Nazi geçmişiyle yüzleşmesine karşı çıkan ırkçı kesimi arasında yoğun bir çatışma olduğu savunuluyor. Partinin ırkçı kesimi son dönemlerde devlet için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle Alman Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) ve polisin yoğun takibi altında.