Mülteci krizi: AB Belarus’a yaptırımları genişletecek

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Belarus’a yönelik yaptırımların “hukuki çerçevesinin genişletilmesine” yeşil ışık yakacağını açıkladı.

Fransız Journal du Dimanche (JDD) gazetesine konuşan Josep Borrell, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 15 Kasım Pazartesi günü Belarus’a yönelik yaptırımların genişletilmesine onay vereceğini söyledi.

Borrell, onayla birlikte yaptırımların “havayolları veya seyahat acenteleri gibi göçmen kaçakçılığına karışan herkese” uygulanabileceğini ve “Avrupa’ya seyahat etmeleri ve mal varlıklarının dondurulmasının” sağlanacağını kaydetti.

Buna, "bu krize karışan Lukaşenko yönetiminin yaklaşık otuz yetkilisi" için "Pazartesi'den itibaren" acil bir yaptırım eklenecek.

Borrell, “Lukaşenko yanılıyordu. Bu şekilde misilleme yaparak kolumuzu bükeceğine ve yaptırımları bozacağına inanıyordu. Tam tersi oldu” dedi.

Bu arada Belarus’tan Polonya’ya geçen onlarca göçmen gözaltına alındı. Polonya polisi Twitter üzerinde yaptığı açıklamada 50 göçmenin sınırı geçtiğini ve tümünün gözaltına alındığını belirtti.

Batılılar, Aleksandr Lukaşenko rejiminin kasıtlı bir şekilde bu krizi organize ettiği tepkisinde bulunuyor.

Binlerce mülteci Belarus sınırında mahsur kalmış durumda. Çok sayıda mülteci donarak hayatını kaybetti. İnsani örgütler en az 10 göçmenin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşerken, Belarus’un Bruzgi köyü yakınındaki en büyük kampta 2 bin dolayında kişi kalıyor. Bunlar arasında kadın ve çocuklar da var.

Polonya’daki aşırı sağcı hükümet de göçmenlerin geçişini istemiyor ve sert bir şekilde engelliyor.