Myanmar’da askeri uçak düştü, silahlı bir grup üstlendi

Myanmar'da iktidardaki cunta yönetimi, pazar günü yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki çatışmalar sırasında bir uçağın iki pilotla birlikte düştüğünü duyurdu. Ancak, muhalif gruplar uçağın düşürüldüğünü iddia etti.

Cunta sözcüsü Zaw Min Tun, devlet televizyonu MRTV'ye yaptığı açıklamada, iki pilotun orduyla temas halinde olduğunu belirtti.

Yetkili, “kaza”nın bir motor sorunundan kaynaklandığını ve bir askeri tatbikat sırasında meydana geldiğini ileri sürdü. Hafif savaş uçağının cumartesi günü Kayin ve Kayah eyaletleri arasında düştüğü belirtildi.

Ancak, Karenni Milliyetleri Savunma Güçleri (KNDF), uçağı düşürdüklerini iddia etti ancak nasıl düşürdüklerini belirtmedi.

KNDF Başkanı Khun Bedu, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şu anda (uçağın) enkazını ve iki pilotu arıyoruz" dedi.

KNDF, 2021 yılında seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'yi deviren askeri darbeye tepki olarak silahlanarak, diğer “demokrasi yanlısı” gruplar gibi cunta yönetimine karşı mücadele etmeye başlamıştı.

Ayrıca, cunta ile kuzeydeki etnik azınlık gruplar arasında da çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalar, Çin ile olan sınır ötesi ticareti etkilerken, cunta iktidara geldiğinden beri generallere karşı en ciddi askeri meydan okuma olarak değerlendiriliyor.

Birleşmiş Milletler, cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 50 bin sivilin yerinden edildiğini bildirdi.

Öte yandan Taaung Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA), Arakan Ordusu (AA) ve Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı (MNDAA) tarafından oluşturulan birlik, onlarca askeri mevzinin yanı sıra birkaç yol ele geçirdiklerini duyurdu.

Bu gruplar özellikle Myanmar’ın ana ticaret ortağı olan Çin ile ticaret için stratejik öneme sahip sınır kasabası Chinshwehaw'ın kontrolünü ele geçirdiklerini bildirirken, Cunta yönetimi de bu kaybı doğruladı.

Orman ve dağların hakim olduğu bu bölgede iletişim araçlarına erişimin seyrek olması, çatışmalarla bağlantılı kayıpların sayısını doğrulamayı zorlaştırıyor.