Myanmar’da katliam: 35 kişi yakılarak öldürüldü

Gözlemevi Myanmar Witness, Mayanmar’da aralarında çocuk ve kadınların olduğu 35 kişinin askerler tarafından “yakıldığı ve öldürüldüğünü” bildirdi. BM, “dehşet” ifadesini kullandı.

Myanmar Witness’a göre katliam 24 Aralık günü doğudaki Kayah eyaletinde bulunan Hpruso kantonundaki bir yol üzerinde gerçekleşti. Gözlemevi, “Hpruso kantonunda 24 Aralık günü askerler tarafından aralarında çocuk ve kadınların olduğu 35 kişi yakıldı ve öldürüldü” dedi.

Askeri darbeye karşı duran silahlı örgüt Halk Savunma Güçleri (PDF) ena z 27 ceset bulduklarını bildirdi.

Askeri cunta sözcülerinden Zaw Min Tun, Cuma günü alanda çatışmaların yaşandığını ve askerlerin bazı kişileri öldürdüğünü kabul ederken, detay vermedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı Martin Griffiths, “sivillere yönelik saldırı haberlerinden dehşete düştüklerini” belirtti. 35 kişinin öldüğüne dair bilgileri “güvenilir” bulduklarını ifade eden Griffiths, “Bu ağır olayları kınıyorum ve yetkilileri derhal ciddi ve şeffaf bir soruşturma başlatmaya çağırıyorum” dedi.

Griffiths, Mayanmar güçleri ve tüm silahlı grupları sivilleri korumak için gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Sivil toplum örgütü Save the Children da Myanmar’daki personelinden iki kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Mayanmar, şubat ayı başındaki askeri darbeden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Yerel Siyasi Tutsaklara Destek Derneği’ne göre 10 ay içerisinde 1300’ü aşkın sivil öldürüldü. Darbeye tepki olarak ülke genelinde Halk Savunma Güçleri kuruldu. PDF, sık sık Myanmar ordusuna ağır kayıplar verdiriyor.