Myanmar’da tartışmalı seçimler ardından darbe gündemde

Myanmar ordusu, Kasım dayındaki seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddiaların incelenmesini istedi ve darbe yapabilecekleri tehdidinde bulundu.

Ordu sözcüsü general Zaw Min Tun, koronavirüs salgını gerekçesiyle seçimlerin “özgür ve adil” yapılmadığı tepkisinde bulundu.

Askerler, en az 8,6 milyon hile vakası tespit ettiklerini belirtiyor. 100 yaşında veya çocuk yaşta binlerce kişi adına oy kullanıldığı ifade ediliyor.

Seçimleri Aung San Suu Kyi’nin Demokrasi İçin Ulusal Birlik (LND), geniş bir çoğunlukla kazanmıştı. Parlamentodaki 476 sandıktan 396’sını bu parti kazanırken, hile iddialarını incelemek için olağanüstü bir oturum yapmayı reddetti.

Zaw Min Tun, “Ordu, Anayasa’ya saygı göstermeyen ulusal veya uluslararası örgütlere karşı Anayasa’yı koruyacaktır” dedi.

Sözcü, darbe ihtimaline ilişkin, hile iddialarına ilişkin gerekli incelemelerin yapılmaması halinde “Ordunun iktidarı alacağı söylenmiyor, ama almayacağı da söylenmiyor” uyarısında bulundu.

1991’de Nobel Barış Ödülü verilen Aung San Suu Kyi’nin partisi özellikle Müslüman Rohingyalara ilişkin krizi yönetme konusunda uluslararası alanda çok eleştiri aldı.  Suu Kyi iktidarı sırasında Rohingyalara yönelik soykırım yapıldığı suçlamaları var.

Kasım ayındaki seçimler, yarım yüzyıllık askeri iktidarın sona erdirildiği 2011’den bu yana yapılan ikinci genel seçimlerdi.

Her ne kadar askeri iktidar değişse de ordunun iktidar üzerinde çok büyük ağırlığı var.  Kilit bakanlıklar olan İçişleri, Savunma ve Sınır bakanlıkları ordunun elinde bulunuyor.