Myanmar’daki toprak kaymasında ölü sayısı 166’ya çıktı

Myanmar’da yeşim taşı endüstrisinin bilinen en büyük felaketi yaşandı. Madenlerde yaşanan toprak kaymasından en az 166 kişi hayatını kaybetti, arama çalışmaları sürüyor.

İtfaiye ekipleri mevcut durumda 166 cenaze bulduklarını ve 54 yaralıyı bölgedeki hastanelere taşıdıklarını açıkladı. Bir önceki bilançoda 113 kişinin öldüğü bildirilmişti. 

Arama çalışmaları devam ediyor ancak muson yağmurları nedeniyle zorluklar yaşanıyor.

Ölenlerin çoğu Arakan etnik grubuna mensup madencilerden oluşuyor. Arakan Ulusal Partisi, ailelere başsağlığı dileğinde bulundu.

Toprak kayması 2 Temmuz günü Çin sınırı yakınındaki Hpakant maden bölgesinde meydana geldi. Şiddetli yağışlar ardından kayalar göle yuvarlandı ve madenciler oluşan çamur dalgalarının altında kaldı.

Her yıl, değerli taş arayışındaki onlarca madenci özellikle muson yağmurları döneminde zorlu çalışma şartlarında hayatını kaybediyor.

Watchdog Global Witness isimli sivil toplum örgütüne göre on milyonlarca dolarlık ağırlığı olan maden endüstrisi gayrı resmi olarak çok sayıda işçiyi çalıştırıyor.

Myanmar yer altındaki değerli taşların varlığından büyük çıkar sağlıyor. Global Witness’a göre Myanmar 2014 yılında küresel piyasaya 27,5 milyar euroluk yeşim taşı sattı. Değerli madenler onlarca yıldır süren iç savaşın her iki tarafını da finanse ediyor. Bir tarafta ağır baskılar ve ayrımcılıklara maruz kalan Arakanlar, diğer yanda Myanmar ordusu var.

Sözkonusu bölgede toprak kaymaları sıklıkla yaşanıyor. Hayatını kaybedenler de genellikle terk edilmiş eski maden ocaklarında yapılan kaçak çalışma sırasında dezavantajlı etnik topluluklara mensup insanlardan oluşuyor.