NATO’dan Türkiye’ye dayanışma var, somut destek yok

Atlantik ittifakı NATO, bu Cuma günü Türkiye’ye dayanışmasını ve desteğini ifade etse de, somut herhangi bir taahhütte bulunmadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye ülkelerin temsilcileri ile yapılan toplantı ardından, “NATO, hava savunması için Türkiye’yi desteklemeye devam ediyor. Bu durum, Suriye’den bir füze saldırısı tehdidine karşı Türkiye’yi korumayı sağlıyor” dedi.

NATO’nun 2012’den bu yana Türkiye’de konuşlu Patriot bataryaları bulunuyor. Stoltenberg, ayrıca NATO’nun elektronik tespit uçakları Awac’ların Türkiye hava sahasında devriye gezeceğini belirtti.

Perşembe günü onlarca Türk askerinin Suriye’de öldürülmesi ardından Ankara’nın talebi üzerine gerçekleşti.

NATO ve Türkiye ile AB üyesi ülkeler ve Türkiye arasında ilişkiler gergin durumda. Batılı ülkeler Türk devletinin özellikle Kuzey ve Doğu Suriye/Rojava’ya yönelik işgalini bir çok kez kınamıştı.

Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen işgali ittifakları ile istişarede bulunmadan başlatmıştı. Ancak Türkiye NATO toplantısını ittifakın 4’üncü maddesine dayanarak talep etti. NATO’nun bu kurucu maddesine göre, tüm ittifak üyelerinin toprak bütünlüğü, bağımsız politikası veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde istişare talep edebilir. NATO toplantısında İdlib’deki operasyonların durdurulması çağrısından öte somut herhangi bir taahhüt çıkmadı.

LAVROV’A GÖRE NATO MÜDAHELESİ DÜŞÜK OLASILIK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a göre NATO’nun İdlib’deki duruma karışması düşük bir olasılık. Lavrov, İdlib’deki durumun NATO sözleşmesinin hiçbir maddesine uymadığını ifade etti. Lavrov, “Suriye’den bugün yaşananların, Atlantik İttifakı’nın tamamen savunma amaçlı karakterini düzenleyen ve NATO üyesi bir ülkenin hedeflenmesi halinde karşı koyma tedbirleri öngören Washington sözleşmesinde öngörülen durumlarından hiçbirine uymadığına inanıyorum” dedi.