Nazi hücresi Yeşiller’in liderlerini öldürme planı yapmış

Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın birçok eyaletinde polisin yaptığı operasyonla gözaltına alınan Nazi hücresinin üyelerinin Yeşiller Partisi’nin yöneticileri Robert Habeck ve Anton Hofreiter’e yönelik suikast hazırlığı yaptıkları ortaya çıktı.

Şubat ayının ortasında Almanya’nın altı ayrı eyaletinde polisin düzenlediği operasyonlarla bir Nazi hücresi çökertilmişti. 19 Şubat akşamı Hanau kentinde bir Alman faşistin 9 göçmeni katletmesinden dört gün öncesine denk gelen operasyonda 12 Alman vatandaşı gözaltına alınmıştı. Polis ayrıca çok sayıda silah, el bombası ve el yapımı bir tüfeğin yanı sıra balta ile kılıç gibi kesici aletlere de el koymuştu.

Almanya'nın devlet ve toplum düzenini sarsarak ortadan kaldırmayı hedef olan bu ırkçı grub 53 yaşındaki lideri Werner S.’den dolayı “S. Grubu” olarak isimlendirmişti.

Mültecilere, siyasetçilere ve Müslümanlara yönelik saldırılar düzenlemeyi hedefleyen hücrenin suikast planları arasında Yeşiller Partisi’nin liderlerinin de olduğu ortaya çıktı.

Haftalık yayınlanan Die Zeit gazetesinin federal başsavcılığa dayandırdığı haberinde söz konusu Nazi hücresinin Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck ve Yeşiller Grup Başkanı Anton Hofreiter’i de öldürmeyi planladıklarını duyurdu.

Hücre saldırı hedeflerini ise “yumuşak” ve “sert” olarak iki kategoriye ayırmış. Afrikalıların öldürülmesini “yumuşak”, politikacıların öldürülmesini de “sert” olarak isimlendiren hücrenin ayrıca 6 camiye yönelik de saldırı planladığına dikkat çekildi.

ÜYELERİ ‘ORTA SINIF ALMANLAR’

Federal savcılığın hala gözaltında tutulan hücrenin 12 ismine yönelik yürüttüğü soruşturmada hücrenin yapılanması ile hedeflerinin ciddi olduğu belirtiliyor. Grubun üyelerinin ise işveren, döşemeci, tesisatçı ve polis gibi mesleklere sahip olup orta sınıftan gelmeleri dikkat çekiyor. Ayrıca grubun 2019 yılının Eylül ayında 4 üyenin bir araya gelmesiyle kurulduğu ifade ediliyor.

Güvenlik birimlerinin soruşturması ise “aşırı sağcı bir tehdit” olarak kategorize ettiği Werner S.'ye yönelik takibin ardından da başlatmıştı. Polisin soruşturmasında son olarak kendilerine "Çetin Ceviz" ismini veren bu grubun Finlandiyalı sağcı grup "Odin’in Askerleri" (Soldiers of Odin) ile ilişkilerinin tespit edilmişti. "Odin’in Askerleri" 2015’te Avrupa’ya başlayan mülteci akınının ardından kurulmuştu.