Nazi kamplarında çalışan kadın hakkında dava

Almanya, Dantzig (Gdansk) yakınlarındaki toplama kampında sekreterlik yapmış bir kadın hakkında hukuki prosedür uygulamaya karar verdi.

2. Dünya Savaşı’nda Nazi toplama kampında kamp sorumlusunun sekreteri olan 95 yaşlarındaki bir kadın hakkında hukuki prosedür uygulanacak.

Ancak söz konusu kadının hakim karşısına çıkıp çıkmayacağı ise yaşından dolayı net değil. Kadın hakkında hazırlanan iddianamede, kampın komutanının sekreteri olarak yargılanacağı belirtiliyor.

10 bin kişinin ölümüne sebebiyet vermekten yargılanacak kadın için hazırlanan iddianamede o dönemde Almanya, günümüzde Polonya topraklarında olan Gdansk kentine 40 kilometre mesafedeki Stutthof toplama kampında tutuklu olan Yahudiler, Polonyalı devrimci ve partizanlar ile Rus savaş esirlerinin öldürülmesi ve kamptan sağ kurtulanlara yönelik öldürme girişiminden de suçlanması planlanıyor.

Haziran 1943’ten Nisan 1945’e kadar kampta görev yapan kadın şu anda 95 yaşlarında olsa bile o dönemde çocuk olduğu için çocuk mahkemesinde de yargılanabilir.

Kimliği gizli tutulan kadına ilişkin Alman TV’lerinde yapılan haberlerde bürosunun kampın hemen karşısında olduğu ve bütün yaşananları da çok iyi hatırladığı aktarıldı.

Söz konusu kadın hiçbir zaman kampın içine girmediğini ve bürosunun kampın zıt tarafında olduğunu söylediği de belirtiliyor.

Mahkemelerde şahit olarak defalarca dinlendiğini ve SS hiyerarşisinin bütün belgeleri ve yazışmaları daktiloya geçirme işi ile uğraştığını da söylediği hatırlatılıyor.

Daktiloya geçirdiği suçların da kamp içerisinde disiplin cezası olarak uygulandığını düşündüğünü de kadının belirttiği Alman basınında yer aldı.

Stutthof’ta 65 bin kişinin katledildiği gaz odalarının varlığından da savaştan sonra haberdar olduğunu söylediği de aktarıldı.

MAHKEMENİN OLUP OLMAYACAĞI BELLİ DEĞİL

Söz konusu kadının yaşından dolayı mahkemenin olup olmayacağı ise belli değil.

Savcılık kadının yargılanmaya uygun olduğu görüşünü dillendirirken, sürecin ABD ve İsrail’den bilgi ve belge toplama sürecinin uzun olacağı da belirtiliyor.