Nazi yanlıları bu kez maske karşıtlığı ile radikalleşiyor

Almanya'da aşırı sağcılar "maske karşıtı" eylemleri radikalleştiriyor. Cumartesi günü eylemciler parlamento binasına girmeye çalıştı, 300 kişi gözaltına alındı.

Berlin'de yüzlerce kişinin parlamento binasına girmeye çalışmasına ilişkin görüntüler, şok etkisi yarattı.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada parlamento için "liberal demokrasimizin sembolik merkezidir" dedi. Bakan, bu tür davranışların "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Polis son anda eylemcilerin binaya girmesini engelleyebildi. 300 dolayında kişi gözaltına alındı.

Yerel polis sözcüsü Thilo Cablitz, "Her yerde hazır olamayız ve olanaklardaki bu zayıflıklar kullanıldı" diyerek, eylemcilerin polis bariyerlerini aşmasını gerekçelendirdi.

Alman vekillerin genel oturumlar için toplandığı Reichstag, Almanya açısından büyük bir sembolik değer taşıyor. Bu bina ve ünlü kubbesi, 1933 yılında Naziler tarafından yakılmıştı.

Berlin Belediyesi, koronavirüs kapsamında mesafe kurallarına uygulamayacağı gerekçesiyle eylemi yasaklamaya çalışmıştı ancak organizatörler yargı yoluyla eylem için izin almıştı.

Cumartesi günkü gösteriye polise göre toplam 38 bin kişi katıldı. Protesto eylemi, koronavirüs tedbirlerine tepki adıyla organize edildi. İki gün öncesinde Alman Başbakanı Angela Merkel, vaka sayısının artması üzerine yeni tedbirler açıklamıştı.

Gösteriye aşırı sağcı kesimler katıldı. Bunlar aşı karşıtları, komplocular ve kendilerini otantik Alman vatandaşları olarak gören sağ görüşlülerden oluşuyor.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, "Nazi sembolleri ve İmparatorluğun başka bayraklarının parlamento önünde yeri yok" dedi.

Göstericiler arasında, 1919 yılına kadar varlık gösteren siyah, beyaz ve kırmızı renklerden oluşan Alman Reich bayraklarını taşıdı.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "Parlamento önünde İmparatorluk bayraklarını görmek bir utanç" dedi.