Netanyahu görevde kalmaya devam edecek

Hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla hakkında dava açılmasına karar verilen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ‘geçiş hükümetinde’ görevine devam edebileceği duyuruldu.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, yolsuzluk ve rüşvet suçlarından yargılanması ihtimali olan Netanyahu’nun görevine devam edebileceğini duyurdu. Başsavcı, Nisan ve Eylül seçimlerinden sonra hükümetin kurulamadığı ülkedeki başbakanlık görevinin yeni bir hükümet kurulana kadar Netanyahu’da olacağını belirtti.

Başsavcının bürosundan yapılan açıklamada, şu andaki hükümetin geçici olduğu ve hukuki olarak Netanyahu’nun istifa zorunluluğunun olmadığı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yönelik suçlamaların başında Bezeq adlı telekomünikasyon şirketiyle bağlantılı ve "Dosya 4000" olarak bilinen vaka geliyor. Netanyahu’nun İletişim Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, Bezeq’e hukuki imtiyazlar tanıdığı ve bunun karşılığında da şirkete ait Walla adlı internet gazetesinde Netanyahu ve ailesi hakkında övücü haberler yazıldığı savunuluyor.

 

Netanyahu ve ailesinin 185 bin Euro değerinde mücevher, puro, şampanya gibi pahalı hediyeler almak ve bunun karşılığında bu hediyeleri veren zengin iş insanlarına mali imtiyazlar sağlandığı iddialar arasında. Netanyahu’nun muhalif Yedioth Ahronoth gazetesinin patronuyla kendisi hakkında olumlu haberler yapılması için pazarlık yaptığı ve buna karşılık bu gazetenin rakibi Israel Hayom gazetesinin dağıtımının kısıtlanmasına yardımcı olma sözü verdiği de savunuluyor.