Netanyahu ‘saldırıdan haberdardı’, BM’den ‘sivil düzen yıkılıyor’ uyarısı

İsrail eski başbakanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun Hamas saldırısından önce istihbarat bilgisi aldığını iddia ederken, BM Gazze’de yaşanan yağma ardından “sivil düzenin yıkılmakta” olduğu uyarısında bulundu.

İsrail eski başbakanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun Hamas 7 Ekim’deki saldırısından önce istihbarat bilgisi aldığını belirtti.

Lapid, X'te (eski adıyla Twitter), İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'nun iddiasının aksine, "Yom Kippur arifesinde, 20 Eylül'de, birkaç aşamada şiddet patlamasına karşı alışılmadık bir uyarı yayınladım. Dayandığım istihbarat belgeleri de Netanyahu'ya sunuldu. İstihbaratı sağlayanlar, Netanyahu'nun şimdi uyarmamakla suçladığı güvenlik sisteminin aynı üyeleridir" dedi.

Netanyahu, İsrail'in 7 Ekim'de saldırıya hazırlıksız yakalandığını savunarak, orduyu ve istihbarat servislerini sorumlu tuttu ve "kırmızı çizgiyi" aştığını söyledi.

Lapid "IDF (İsrail ordusu) askerleri ve komutanları Hamas ve Hizbullah'a karşı cesurca savaşırken, onları desteklemek yerine suçlamaya çalışıyor. Sorumluluktan kaçma ve güvenlik kurumlarını suçlama girişimleri, İsrail'in düşmanlarıyla savaşan IDF'yi zayıflatmaktadır. Sayın Netanyahu sözlerinden dolayı özür dilemelidir” dedi.

Haaretz'in haberine göre İsrail Başbakanı Netanyahu, X platformunda Hamas saldırısından İsrailli güvenlik şeflerini sorumlu tuttuğu bir paylaşımı, mesajın İsrailli siyasetçiler arasında yarattığı tepkinin ardından sildi.

BM: SİVİL DÜZEN YIKILIYOR

Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Pazar günü yaptığı açıklamada, binlerce Gazzelinin "Gazze Şeridi'nin merkezinde ve güneyinde" UNRWA depolarına ve dağıtım merkezlerine girerek un ve temel yaşam malzemelerini aldığını bildirdi.

UNWRA, "Bu durum, üç hafta süren savaş ve Gazze'ye uygulanan sıkı kuşatmanın ardından sivil düzenin çökmeye başladığına dair endişe verici bir işarettir. İnsanlar korkmuş, hayal kırıklığına uğramış ve çaresiz durumdalar. Telefon hatlarının ve internetin kesilmesi gerginlik ve korkuyu daha da arttırıyor. Kendilerini yalnız hissediyorlar, Gazze'deki ailelerinden ve dünyanın geri kalanından kopmuş durumdalar" dedi.

İsrail'in Filistin bölgesini bombalamaya başlamasından bu yana Gazze'ye yardım ulaştırılmasının da engellendiği belirtiliyor. Açıklamada "Bugüne kadar, bir hafta içinde 80 kamyondan biraz fazla yardım Gazze'ye girdi" denildi.