Netanyahu yolsuzluklarına rağmen seçimleri kazandı

İsrail’de bir yıl içinde yapılan üçüncü seçimlerde hakkındaki tüm rüşvet suçlamalarına rağmen Başbakan Benjamin Netanyahu’nun partisi birinci geldi.

İsrail’de yapılan erken genel seçimlerin galibi, 2009 yılından bu yana başbakanlık görevinde olan Benyamin Netanyahu’nun başında olduğu Likud oldu. Kesin olmayan ilk sandık sonuçlarına göre Lİkud, 120 sandalyeden 36 ila 37’sini kazandı. Netanyahu da sonuçların açıklandığı ilk saatlerde zaferini ilan etti.

Eski genelkurmay başkanlarından Benny Gantz’ın liderliğindeki Mavi-Beyaz adlı partinin ise 32 sandalyede kaldığı görülüyor. Toplamda sağ-merkez sağ partiler parlamentoda (Knesset) 60 kadar sandalye kazanmış olacak.

İsrailli Arapların oluşturduğu birleşik listenin 14 sandalye kazandığı seçimlerde İşçi Partisi 6 sandalye alabildi. Milliyetçi Avigdor Libermann’ın partisi Yisrael Beiteinu ise 8 sandalye kazandı.

Ortodoks Yahudilerin partisi Shas’ın 9 sandalye kazandığı seçimlerde, bir diğer ultra-Ortodoks koalisyon olan UTJ de 8 sandalye aldı. İrili ufaklı sağ partilerin oluşturduğu Yamina adlı seçim koalisyonu 6 sandalye almayı başardı.

KOALİSYON KURULMASINA DAİR İYİMSER AÇIKLAMA

Seçim sonuçlarının bu şekilde kesinleşmesi halinde koalisyon görüşmelerinin uzlaşmayla sonuçlanması bekleniyor. Likud’dan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun diğer sağ partilerin liderleriyle görüştüğü ve ‘güçlü bir ulusal hükümet’ kurmayı kabul ettiği duyuruldu.

Netanyahu, geçtiğimiz yılın nisan ve eylül ayında yapılan seçimlerde Benny Gantz’ın partisiyle aynı düzeylerde oy almıştı. Ancak seçimlerden sadece birkaç ay önce Netanyahu hakkındaki yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlarının netlik kazanmasına rağmen Pazartesi günü seçimlerde alınan sonuç dikkat çekici bulunuyor.

FİLİSTİNLİLER: İLHAK YANLILARI KAZANDI

Filistin Kurtuluş Örgütü FKÖ Genel Sekreteri Saib Erekat’a göre sandıklardan çıkan sonuçlar “kolonileşme, ilhak ve Apartheid’in kazandığını” gösteriyor. Erekat, “Netanyahu’nun kampanyası işgal ve çatışmanın sürmesine dayanıyordu” dedi. Erekat, bu sonuçların “şiddet, aşırılıkçılık ve kaosun sürmesine katkı sağlayacağı” uyarısında bulundu.