Nicolas Sarkozy’ye bir yıl hapis cezası

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçim kampanyasına illegal finansman sağlamakla yargılandığı davada bir yıl hapse mahkum edildi.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Bygmalion” adı verilen davada 2012’deki seçim kampanyasını illegal finanse etmekten suçlu bulundu. Paris Ceza Mahkemesi, Sarkozy’ye 6 ayı tecilli olmak üzere bir yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, bu davada alınan tüm hapis kararlarının elektronik kelepçe ile ev hapsi şeklinde uygulanacağını açıkladı.

Eski cumhurbaşkanı, haziran ayındaki duruşması sırasında herhangi bir "dolandırıcılık niyetini" reddederken, 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yaklaşık 42,8 milyon euroya finanse etmek için sahte faturaların düzenlendiğine dair herhangi bir bilgisi olmadığını savundu. Bu miktar, yasaların izin verdiği tavanın neredeyse iki katına denk geliyor.

Aynı davada, seçim kampanyası ile bugün LR adını alan UMP partisinin 13 kadrosu ve seçimleri organize eden Bygmalion şirketi de yargılandı. 13 kişiye 2 yıldan 3,5 yıla varan hapis cezaları verildi. Cezaların bir kısmı tecilli.

Sarkozy daha önce da mahkum edilmişti. Mart ayında telefon dinleme davasında yolsuzluk ve nüfuz ticareti suçlamasıyla bir yılı kapalı olmak üzere 3 hapse çarptırılarak, V. Cumhuriyet’in hapisle cezalandırılan ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Sarkozy bu mahkumiyete itiraz etmişti.