Nijer’de seller: Ölü sayısı 45’in üzerinde

Genel olarak kuru iklimiyle bilinen Nijer’de son günlerde yoğunlaşan yağmurların neden olduğu sellerde en az 45 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Batı Afrika ülkesi Nijer’de haziran ayından bu yana süren yağışlar halen sürerken, birçok bölgede en az 225 bin kişinin yaşadığı alanlar sular altında kaldı. Hükümetin son bilançosuna göre yağışların Afrika’nın en büyük üçüncü nehri olan Nijer ile havzasındaki akarsularda neden olduğu sel baskınları ve taşkınlar nedeniyle en az 45 kişi hayatını yitirdi.

Nijer İnsani Yardım ve Afetlerle Mücadele Bakanlığı açıklamasına göre, başkent Niamey’in birçok mahallesinde sular çekilmiş değil. Açıklamada, ülke genelinde 24 Ağustos itibariyle 26 bine yakın ev ve işyeri zarar gördü.

Özellikle Maradi, Tahoua-Tillabéri ve Dosso bölgeleri ile başkent Niamey’i etkileyen sellerde zarar gören 20 bini aşkın evin yanı sıra onlarca okul da kullanılamaz hale geldi. Seller 5 bin 300 hektar tarımsal alanın yanı sıra yüzlerce tahıl ambarı ve 700’ün üzerinde su kuyusunu kullanılamaz hale getirdi.

Nijer, bir kısmı Sahra Çölü’nde bulunan bir ülke ve genellikle kurak bir iklime sahip. Ancak Afrika’yı batıdan doğuya doğru geçen Sahel Kuşağı ülkenin orta ve güneyinden geçiyor. Yağışlar özellikle Sahel Kuşağı’nda yer alan ve Nijer nehri çevresinde bulunan bölgelerde etkili oldu.