Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen onlarca Kürdistanlı, Önder Apo’nun 27 Şubat sonrası yaptığı “Demokratik Toplum” çağrısı kapsamında düzenlenen buluşmaya katıldı.
Buluşma, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) temsilcisi Nilüfer Koç’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Nilüfer Koç, 27 Şubat sonrası geliştirilen sürece dair önemli açıklamalarda bulundu. Sürecin işleyişi ve anlaşılması gereken konuları detaylı biçimde ele alan Nilüfer Koç, Önder Apo’nun yeni dönemde Ortadoğu’daki sıkışmışlık ve Türkiye’nin içine sürüklendiği çıkmaza dikkat çekti.
27 Şubat’ta ilan edilen Demokratik Toplum paradigmasının önemini vurgulayan Nilüfer Koç, Önder Apo’nun paradigmasının Ortadoğu’daki savaş kıskacında bulunan halklar için tek çözüm adresi olduğunu belirterek, İsrail-İran savaşına işaret etti.
Katılımcılar, demokratik toplumun inşası kapsamında bu tür toplantıların daha sık yapılması gerektiğini dile getirdi. Nilüfer Koç, katılımcıların, “PKK’nin feshi ne anlama geliyor?” ve “Ortadoğu’da Kürtlerin rolü ne olacak?” gibi sorularını yanıtladı.
Ortadoğu’daki savaşın giderek daha da şiddetlendiğine değinen Nilüfer Koç, bu süreçte Kürtlerin önüne birden fazla fırsatın çıktığını söyledi. Kürt sorununun çözüm yolunun “Demokratik Toplum” paradigmasından geçtiğini ve bu paradigmanın Türk devleti tarafından doğru anlaşılması gerektiğini ifade eden Nilüfer Koç, “Eğer Türkiye bu sürecin önemini kavrayıp gerekli hassasiyeti göstermezse, kaybeden Kürtler olmayacaktır” dedi.

“PKK bir araçtı ve amacına ulaştı” diyen Nilüfer Koç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir asırdır süren savaşın geldiği noktada, 1990’ların başında da görüldüğü gibi, Önder Apo’nun çözüm girişimleri hep vardı. Bugün gelinen aşamada PKK’nin feshi yerinde bir karardır. Bu, gelişen zorunlu koşullar çerçevesinde yeni bir sayfanın açılması ve mücadelenin daha demokratik bir zemine taşınması anlamına geliyor. Mevcut kazanımların bir sonucu olarak değerlendirilmelidir.”